Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51001
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6276, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.191.228.88')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Легенда про Марисю, або чудовисько з морських глибин

© Валентина Величко, 16-09-2007
   Потім морські сестриці зажадали Марисю  в напівводяну печеру - хоч трохи поспілкуватися.  Марися  скинула плаття і туфлі, влізла у воду і перецілувалася ще і з доброю сотнею  морського люду. Після цього вона відчула себе зовсім розбитою і знесиленою,  і Орися потягла її до себе в кімнату. Марися впала в крісло майже непритомна.  Орися укрила її теплим пледом і приклала свою долоню до Марисиного чола. Долоня була тепла, майже гаряча і незабаром це тепло розтеклося по всьому тілу Марисі, привносячи в нього бадьорість і життєву силу.
- Орися, ти прямо як бензину залила в порожній бак,  я під твоєю долонею  просто  ожила - буквально через декілька хвилин сказала Марися.
- Ну, не бензину, але дечого залила - відповіла Орися.
- І що ж це було?
- Та його по-різному називають - де ці, де прана. Просто тебе сестриці буквально випили,  як новий і дуже смачний коктейль.  Це вони не усвідомлено. Адже для більшості з них ти - богиня - сказала Орися.
- От богинею я ніяк не хочу бути, Орися, я просто боюся їх, вірніше...себе, вірніше, всього цього...  
- Марися, я бачу це, от  поговориш про це з Мариною Василівною.
- Так, до речі, а чому ти мене не повела до МВ? Де вона? - запитала Марися.
- Взагалі вона знаходиться дуже глибоко, глибше океанського дна, у сховищі вищого ступеня захисту.  Там ще склади будують,бібліотеки, кріокамери і всяке таке.
- А навіщо так глибоко? - здивувалася Марися.
- Та пунктик у неї з'явився,   до кінця світу все готується.  Як то кажуть, кожному яйцеговоловому - свою шизуху!  Не звертай уваги, нехай собі займається. Передбачення в неї і прозріння. Але от я іронізую, а в глибині душі вірю їй - не бабця Маня, а таки ж супермозок.  
- Ну, будемо сподіватися, що кінець світу буде ще не скоро - заспокоїла скоріше себе Марися.
- Будемо, звичайно. А взагалі вона все в цьому будинку бачить, чує і відчуває через нас усіх.  Їй уже ні власні очі на ніжках, ні ручки для зчитування мозків  не потрібні. Вона все бачить, все знає і взагалі знаходиться скрізь.
- О боже, Орися, виходить,  вона всюдисуща? І вже перейшла в розряд богів?
- Ага, але поки що тільки тут, у Домі. Весь будинок обплетений її нервовими волокнами, вони проростають самі, куди їй потрібно.
- Так, це вже точно чудовисько з морських глибин.
- Ой, Маруля, не бери все це так близько до серця, душею це все рівно та ж сама МВ, тобто  - ти.
- Так, звичайно, Орися, але все рівно мені страшно - сказала Марися і пересмикнула плічми.
      Марися  випросталася в кріслі і нарешті стала оглядатися.  Орисина кімната була на перший погляд дуже скромна, але  Марися  відчула всю вишуканість і продуманість інтер'єру.   Це не варварська розкіш парадного залу, відчувалося, що тут живе  людина зі смаком.  На стіні висіла картина,  дуже дивна.  Вона була якась об'ємна, багатомірна, у ній було набагато більше зображене, чим просто могло поміститися на картині такого розміру. Марися  встала з крісла і підійшла до неї, уважно вдивляючись.  Там була бабуся Галя, ще молода,  вона виходила з будинку з білими від борошна руками. Вона радісно посміхалася, зустрічаючи маму, тата і маленьку Марисю з великими білими бантами в темних косульках.  Маленька Марися не зводила захопленого погляду із сірого кошеняти, що сиділо під вікном будинку.  А велика Марися раптом відчула весь цей дитячий захват і  не замутнене щастя  дитини,  вона почула щебет птахів і спів півня,  відчула запах зелені і теплої землі, відчула ласкаві промені сонця на своєму обличчі -  всі ті почуття, що переповняли її, маленьку, у той момент.  Потім вона перевела погляд на бабусю Галю і відчула радість, змішану з тривогою і тугою,  з вічним материнським занепокоєнням про свою дитину, нехай навіть це і здоровенний дядько з пудовими кулаками.
- О боже, Орися, що це за картина? Я просто  відчула все...
- Так, Марися, у мене теж тепер буває вільний час і я, це,  теж самовиражаюся. Це почуттєва картина.  Дуглас був просто вражений - посміхнулася Орися  гордо. Зараз я працюю над картиною "Перший розподіл".  Дуглас попросив втілити цей момент,  його цікавить історія Дому.
- Ой, Орися - ти  просто геній!!!  - захоплювалася Марися.
- Природно, геній. Сімнадцятий ступінь розуму - максимально можливий для моєї голови. Але, проте,  я повна дурепа в порівнянні з МВ.  Я ж відчуваю, як вона скаженіє, коли я багато чого не розумію з того, про що вона хоче з мною   порадитися  чи  просто поговорити.  Адже вона теж людина,  особистість, їй потрібно спілкування.
- Але Чарля мені казала, що МВ почала будувати  філію себе десь в Атлантиці, от їй і буде подружка - сказала Марися.
- Буде, але поки ще немає. Там тільки маломозі будівельники і невеликий мозок - виконроб.
- Орися, от із приводу маломозих. Чому вони у вас всі такі дурненькі? Навіщо? - запитала Марися.
- Та тому  і дурненькі,  що  робота в них важка й одноманітна. От не змушу ж я тебе щодня довбати камінь і так місяцями і роками?  Шкода ж. От і довелося зробити багато маломозих, з рівнем розуму один, два і три. Обмежено обсяг спогадів, обмежене усвідомлення себе людиною взагалі.
- Шкода звичайно, раніш ми жили так дружно, всі, крім Хрюнь, Утробки і Баті були  майже такі ж, як і ми - сказала Марися сумно.
- Так то спочатку жили дружно, а потім же в нас був бунт, ти не знаєш хіба?
- Ні, Чарля мені нічого такого не говорила.
- Та Чарля і сама не знала.  А справа була так - збунтувалися Стрілки. Рись то МВ давно витягла з води - вони ж були сильно Марисями, а Стрілки - всього четвертий ступінь розуму, це щось середнє між тобою і Хрюнями, а туди-ж,  захотілося їм стати вольною морською царицею, без "тиранії" Марини Василівни! - засміялася Орися.
- Може, якби  вони були розумніші... - сказала Марися.
- Ага, коли б вони були розумніші, то просто зійшли б з розуму, тягаючи  з моря рибу, і катаючи Жемок на перлові плантації!!! Рися1 он ледве не схибилась, розумна і совісна, поскаржитися соромилася,  до МВ довго не приходила, щоб та не прочитала її проблеми і тугу - і не знайшла нічого кращого, ніж викинутися на берег і задихнутися! Добре, що пернатий розвідник її вчасно знайшов.
- І що ж тепер з Рисею1, де вона? - захвилювалася Марися.
- Де, де,  вчиться в коледжі в Америці, може статися, що буде президентом, ну а сенатором точно,  без сумнівів.
- Ух, слава богу, я сподіваюся, що вона щаслива на поверхні - з полегшенням сказала Марися. А що ж зі Стрілками трапилось?
- Та придушили ми бунт, само собою. Добре, що вони пересварилися між собою, побилися, і ми їх у такому деморалізованому вигляді і пов'язали.
- І що ж  ви з ними зробили? - с погано схованим страхом запитала Марися. Адже все це була вона. Саме вона  божеволіла    одна в морських глибинах, саме вона боролася за незалежність з Мариною Василівною і легко могла уявити саме себе, ту, що сидить тепер у кріслі в кімнаті Орисі, на місці  і Рись і Стрілок.
- Та що ми там зробили! Мозків зменшили, непотрібні спогади стерли, амбіції забрали - всього діла.  Тепер у нас всі дурненькі і добренькі. Правда, частенько сперечаються і навіть б'ються.
- Так, важко тепер тобі, я тебе розумію,   ти тут самотня - сказала Марися.
Орисині очі раптом наповнилися сльозами, вона голосно схлипнула, потім  зробила глибокий вдих, затримала подих і вже спокійно продовжила.
- Вибач, я просто згадала той період і не стрималася. Це було, так.   МВ прочитала це в мені і придбала для мене найдорожчу  у світі іграшку - знаменитого письменника-фантаста Дугласа Адамса власною персоною.  І стала запрошувати сюди іноді багатомозих сухопутних едемітів, Сирену, Пенкрофта й інших, різних, щоб нам всім отут, у Домі, було веселіше. А особливо - мені.
- От здорово, що МВ це зробила!  Тепер Дім - просто казка!!!  І ви всі - красуні незвичайні!!!  Тож-то мужик справжній у домі з'явився -  раділа Марися
- Маруля, ти не по своєму сьомому ступені розуму прониклива. Коли стало відомо, що до нас незабаром приїде Дуглас,  я підійшла до дзеркала і відчула себе  тієї Марисею, ще єдиною з тобою, тим крокодилом, що ось тут, у цій печері перший раз розділився на два екземпляри - тебе і мене.
- Що, ти відчула себе жінкою? - вжахнулася Марися.
- Ні, ну що ти, не те, щоб стовідсотковою жінкою, але щось начебто того. Мені просто захотілося стати красивою й все - зніяковіло сказала Орися.
- Може бути, крім статевих органів у нас є щось ще, що визначає нашу статеву приналежність,  якісь дрібні залози, якісь гормони - роздумувала Марися.
- Ні, у нас усіх немає ніяких жіночих залоз і гормонів.  МВ потім все ретельно перевірила і почистила. Це просто психологія, адже нас виховували як дівчинку. Але, проте, я почала потихеньку красивішати,  а всі інші, природно, слідом за мною. Кожен на свій лад.
- Ну і добре. Я вважаю, що нічого в цьому  ні соромітного, ні страшного немає.  Зате ви постали перед Дугласом у найкращому вигляді - сказала Марися.
- Так, звичайно, він був у захваті! Він, до речі, і привніс у наше життя мистецтво. Дуглас почав малювати наші портрети, і дівчата теж почали посилено малякати.  Йому сподобалися українські рушники, і ними виявився обвішаний весь Дім і навіть підводні його частини. Ну і музика теж.  Похвала від Дугласа для них найкраща  нагорода. Він вже втомився захоплюватися. До речі,  я теж граю, хочеш послухати?
- Звичайно, Орися! А на чому ти граєш? - запитала Марися.
- На чому? Ти смішна! Та на собі! От послухай.
   Орися відкинулася в кріслі зручно, на горлі в неї виріс горбок із щілинами і дірочками, горбок затремтів, завібрував,  і полилися чарівні звуки  незвичайної краси, глибини і чистоти. Це була і скрипка, і орган, і віолончель,  і жіночі голоси, і дитячі, і взагалі незрозуміло що, музика була багатомірна, багатогранна, сувора, світла  і дуже сумна.  Марися розчинилася в цих звуках,  її суть  зникла, подавлена цією грандіозною, нелюдською піснею.  Але музика незабаром замовкла, Орися зрозуміла, що Марися  не в змозі  це слухати.
- Марулька, з тобою все в порядку? - запитала вона зблідлу Марисю.
- Так, так, Орися, не хвилюйся - язик у Марисі заплітався, і нудило так, що вона ледве змогла вдержатися, щоб не виблювати весь святковий обід.
- Ой, Марися, вибач, я не подумала, що це на тебе так вплине!
- Нічого, Орисю, тільки не грай так Дугласу, а то доведеться вам другий раз йому нове тіло шити! - вже навіть жартувала Марися.
- Ні, Дугласу я так не грала, просто соромилася музичну шишку на горлі вирощувати, вона досить потворна.
- Ну і молодець - геніальна ти наша! Мені здається, що твоя музика виводить людину на якісь високі, просто божественні рівні духовних вібрацій, а це нам, маломозим, просто не під силу.
- Ну, спасибі, Марися, за похвалу,  але так  грати я не буду нікому, окрім МВ.  До речі, пора до МВ, вона вже мені про це нагадує.  Ніч уже закінчується, пора в операційну, ембріончику Річі вже тиждень терміну!

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.82457399368286 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …