Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 46427, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.119.199')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Пошуки дому (розділи 1-10)

© Tetiana Bila-Vahromeeva, 15-09-2018
Пошуки дому
Пролог

Ми знали, що так відбудеться. Знали ще за місяць до катастрофи. Про це нас попередив один цокнутий вчений. І у нього був друг екстрасенс.
Цей екстрасенс говорив, що бачить, що «відчуває шкірою» те, що повинне відбутися. Він знав.
Він дізнався раніше інших про цю катастрофу.
Шкода, що не дожив ясновидець до старту нашого корабля.
Земля досягла одночасно свого піку розвитку і самознищення.
Люди добилися свого. Вони йшли до цього моменту рік за роком, день за днем. Сторіччями людство саме наближало свій руйнівний кінець.
Але були люди, які завжди любили всім своїм серцем нашу блакитну планету. Завзято переживали за неї і хворіли за кожен біль цієї легко-уселенської кульки.
Серед таких людей був і наш цокнутий учений.
Він - незвичайна особа!
Цей хлопець придумав план, як врятуватися. Фантастичний, нереальний. Але йому повірили. Не всі. Звичайно. Тільки деякі. Дуже небагато.
Цим планом ми і скористалися…
У нас був вибір, про який ми не знали.
А потім опинилося – це було єдиним правильним рішенням.

Отже, зараз рік 2 тисячі триста… Та вже і не важливо. Тієї цивілізації, для якої це б мало значення, більше немає.  Є тільки декілька врятованих десятків чоловік… Що вижили…
Хіба ми зможемо створити нову цивілізацію?
Нас дуже мало…
І так… Я починаю свій черговий щоденник.
Рік створення цього щоденника – перший рік нашого космічного життя. Звичайно, мої написані рядки ніхто не засудить: як пишеться, так і пишу. Пожартую: буду самозваним літописцем.
Ось... продовжую…
Рухаємося ми від планети Земля у пошуках нового дому. Ми шукаємо нову планету. Є одна ідея, але поки погано продумана вченими і у нас не було часу її розвивати.  І тим більше перевіряти цю інформацію.
Та і нам  втрачати-то нічого.
Якщо чесно, це єдиний варіант, єдиний наш шанс врятуватися.
Поки тут всі так думають.
Жити можна. Тільки що на нас чекає?  Умови ніби такі ж. Решту різноманітності побачимо на місці.
- Привіт! Що робиш? Завела новий щоденник? Коли ти встигла, любителька щоденників! Пішли на капітановий місток.  Ми вже близько. Пропустиш все видовище. Там вже всі зібралися. Не вистачає тільки тебе.
Подруга непомітно з'явилася в кімнаті, я навіть не відразу відреагувала на стукіт в двері.
- Я зараз. Почекай, – закінчивши, я швидко попрямувала до виходу.
Розділ 1
Ось ми стоїмо на капітановому містку і зачаровано спостерігаємо, як наближаємося до красивої і білосніжної планети. Серце просто виривається з грудей з бажанням вольного польоту, не взмозі усмирити хвилювання.
Ось воно! Знайомство з новим домом.
- Приготувалися! Всі по своїх місцях! Посадка буде жорстка! – Кричав капітал Вадим. – Приготувалися. Відключити автопілот!  Ліза! Управляй посадкою! Давай! Почали!- 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 …
Входимо в шари атмосфери! Лівіше давай! Дивися! Та обережніше ж ти! Нам ще цей шматок металобрухту може прігодіться в нагоді, якщо знадобиться покинути ці землі обітовані!
Нас трясло несамовито.  Навколо були виблискуючі білі скелі. Такі гострі… Ой, що це? Зараз вріжемося!  Хух…  пролетіли. Та хіба так можна управляти?  Ще одне! Господддіїіїі!..  Знову пронесло! Та і гаряче стало.  Ну і посадка.
- Славік! Підготуй команду. Треба спуститися і спробувати своїми ногами.  Та жартую. Жартую. Спочатку все перевіримо, а потім спустимося, якщо це можливо. Але підготуй команду! Навіщо втрачати час? Та і не терпиться. – Давав розпорядження капітан.
Знову я в своїй каюті.
І взялася за улюблене заняття – писання та записування своїх думок.
«Посадка пройшла успішно. Сьогодні всі підготувалися для виходу на нову планету.
Вивчали  нашу реакцію на чуже повітря, на світло незнайомого сонця. Завтра (вирішили перенести вихід) будуть перші глотки інопланетного повітря.   Датчики показують, що повітря  дуже сильно схоже на земне. Нам дуже повезло.  Сподіваюся, це везення продовжиться  довго.
Планета з неба – це просто казка. Я знала, що вона біла. Але не думала, що настільки.  Цей сліпучий білий колір… так вабить, зачаровує… Ніколи такого не бачила.  І три зірки поряд.
Як ця планета вмудряється обертатися відразу навколо трьох зірок? А де ж закони фізики?
Це дивно!
На цій планеті немає жодної темної плями. Напевно, там і життя білого кольору. А під променями зірок цей білий колір переливається білосніжними тонами. Красотіще немислиме!
Планета (ми це раніше дізнавалися, коли готувалися до такого серйозного польоту і збирали потрібну інформація для вибору маршруту) трохи більше нашої Землі.  І води більше. Але вода тільки прісна. І більше всього її зібрано на полюсах, як і на інших планетах. У формі льоду.
Можу з упевненістю сказати (жартую): на білій планеті все повинно бути білим!
Решту новин потім розповім».
Гаразд, мені пора. Перерва закінчилася. Пора за роботу. Треба підготуватися до виходу в нове життя або до входження в новий дім».
Закривши товстий зошит, я акуратно поклала його ровненько в скриньку столу. І пішла на роботу.
Проходячи по коридору, бачу, як всі зайняті своєю справою.
- Привіт! Завтра воно саме? Готовий до виходу? – запитала я.
- Звичайно, готовий. Не можу дочекатися.
- Нічого, працюй, думай про роботу - і час швидко пройде. Не відмітиш.
- Точно!
Повернувшись на своє робоче місце, я поглинулася роботою.
Наш космічний корабель був побудований в рекордні терміни. Були використані останні розробки майже у всіх областях наук.
Корабель харчується енергією зірок - зовнішній шар стінок покритий сонячними батареями. Отже енергія і потужність у цього величезного корабля  буде завжди.
Нам повезло, що в ідею Вадима повірила одна дуже багата людина. Він виділив кошти і звільнив свій завод, примусивши своїх робочих працювати над цим проектом (у наш час умовити можна було тільки великою зарплатою і страшно  зрозумілими доводами, що це потрібно для нашого ж майбутнього!).
Цих робочих з їх сім'ями директор теж узяв з собою. Спонсор міг брати з собою всіх, кого захотів, але ретельно вибираючи. Адже судно обмежене в розмірах – воно негумове.
У нашу створену конструкцію вся Земля поміститися не змогла б.
Були відібрані зразки деяких видів, що мешкали на Землі. Вони потрапили на космічний корабель в замороженому стані.
На зоряному судні є свій сад, який забезпечує нас впродовж всієї поїздки свіжими овочами і фруктами. Ну і, найголовніше, киснем.
На новій планеті повинне бути  повітря (це показали дослідження і розрахунки), близьке до нашого, звичного повітря.  Може, легко дихатимемо вітрами чужої планети, яка повинна стати нам нашим новим домом. І забудемо, яким же було старе, земне повітря?
Нам страшно повезло, що, наближаючись до загибелі рідної планети, ми знайшли інше небесне тіло, яке може нас поселити.
Віримо в краще. Будемо готові до гіршого. І мріємо про прекрасне.
Я працюю на кораблі інженером. Де, яка ідея – там я. Такий прекрасний і юний фахівець. Звичайно, я себе розхвалюю, але жартома. Насправді я помічник головного інженера на кораблі. Я і цією посадою горджуся. Коли-небудь все одно наберуся досвіду і стану відучим, все знаючим інженером.
Я в дитинстві мріяла, крім всіх інших бажань, стати вчителем математики. Але час пройшов. А, відповідно, все змінилося. Бажання і смаки теж. І я вибрала технічний університет, тому що мені як і раніше подобалася математика і фізика, але хотіла сама розвиватися, вчитися день за днем, а не передавати щодня свої знання. Я вибрала, як мені тоді здавалося, серйозну справу, важливу, потрібну, яка скрізь прігодіться в нагоді.
Вивчившись, стала інженером. Влаштувалася працювати на якомусь убитому заводі, який десяток років тримався на волоску або якось на плаву утримувався. Цей завод виготовляв радіолокаціонну техніку.
Я прийшла по напряму. Узяла напрям з університету. І прийшла з цим документом влаштовуватися.
Коли прийшла, були зроблені дзвінки в приймальні. Мене ніде не брали. Хоча начальники відділів мене навіть і не бачили, і не чули. Їм всім потрібні були хлопці як працівники.
Дівчат не сильно в цьому дарують.
Це була перша спроба після отримання диплома. До цього я працювала, але не за фахом.
Врешті-решт мене узяли на роботу на цьому заводі. Мені повинні були знайти роботу в цій організації – у мене ж був напрям на руках, що зобов'язувало мені надати робоче місце.
Я особливо не виблискувала технічними знаннями і здібностями в конструюванні. Але досвід отримала. Потім повірила в казку і опинилася на цьому фантастичному кораблі. Працюю тут, як і всі.
Наш капітан – у прямому розумінні «ботанік»: зосереджена людина, розумна і талановита, трохи замкнута в собі, помішана на захопленнях, роботі і неактивний в діалогах, мовчазний, що скоріше слухає, та так, що часто не розумієш, чи слухає він тебе або на своїй хвилі, в своїй голові. Може, паралельно думає про своє, а я тут розпинаюся в порожню, сама з собою розмовляючи.
- Що робиш?
- Працюю. --  Відповіла я, виправляючи креслення деталі потрібного для корабля пристрою.
Мені завжди подобалася техніка. Мене захоплювала серйозність точних наук. Я вважала точні науки тим, що мені потрібне. Я завжди захоплено читала технічну і наукову літературу. Для мене слово «технар» звучало значніше за слово «гуманітарій». Я сміялася над цим визначенням - гуманітарій. А дарма. Сама ж справжнісінький гуманітарій, сама того не розуміла. Якщо точніше, незрозумілий гібрид гуманітарія з технарем: любов до точного злилася з творчістю в гуманітарній сфері, переповнившись нездатністю бути геніальним конструктором (хоч би його подібністю). Працюю інженером, виконую роботу, але без талановитих стрибків вперед.
- Допоможеш мені? Мені тут треба розмістити цей елемент. У тебе є розмітка для його кріплення і габарити? Як думаєш, поміститься?
- Давай порахуємо...  зазор ще є. Поміститься.
- Хто узяв диск з кріпленням?
- Бери. Мені поки не треба.
- Я швидко подивлюся. Мені ненадовго.
- Яким катітом тут зробити зварку?
- Бери котить 4.
- У мене креслення зависло. Знову проблеми в мережі. Ну скільки можна! Це вже дістало! Чим там наші програмісти займаються? Нічого не роблять! Якщо б я так працював!
Активно йшла робота по конструюванню нового блоку. Звичайна обстановка у відділі. Буває і голосніше,  і галасливіше. Робота є робота. Будуть завжди присутні спори, незадоволеність, навчання молодих і втома старших.
Все одно треба роботу зробити в строк. Як би там не було. Затягнемо розробку  – підведемо інших. А цього робити не потрібно.
На кораблі є житлові відсіки. У них розташовуються кімнати для нашого проживання – для житла. Є робочі – в них розміщені наші офіси, серед яких і наш конструкторський відділ.
Є невеликі цехи – так само в окремому відсіку. Там виробництво ведеться за допомогою дорогого і сучасного устаткування за допомогою останніх розробок і досягнень. Якби були зараз на Землі, можна було б сказати: останній крик моди в технологіях.
Завершуючі зітхання збиткових підприємств залишилися там, в старому домі – на нашій рідній планеті. А тут з собою тільки краще і перспективніше. А як же інакше? По-іншому не можна.
«Щоб вижити – умій крутитися».
Розділ 2
Шлюзи відкриті. Збираємося (у скафандрі) вступити на нову територію. «Там де ще не вступала нога людини». Смішно звучить. Але це зараз відбудеться. І подія украй важлива для всіх нас.
Все відрепетирувано і відпрацьовано. Залишилося тільки зіграти свою роль в цій справі.
Нас, кого вирішили відібрати для першої висадки, небагато. Чоловік п'ять. Кожен фахівець в якійсь сфері, ще до того ж молоді (старші туди неохоче захотіли йти першими) і із здоров'ям більш і менш. Ну і, звичайно ж, наш капітан – Вадим. Ось така смілива п'ятірка. Якби писала в аське – додала б всміхнений смайлік, що моргає очками.
Мене звуть Тетяна. Зі мною в команді: Валентин, Максим, Дарина. І капітан.
Вадим – програміст, учений, геній, хлопець, що швидко навчається і серйозний. З дитинства захоплений створенням будь-якої апаратури, польотами, літаками, програмуванням, радіотехнікою, переможець дитячих конкурсів по створенню пристроїв.
Вадим – людина поступлива, уважна, добра, спокійна.  Володіє приємною зовнішністю: високий, худий шатен із зеленими очима. Йому років 29. Тільки став стійко на ноги: пропрацював декілька років головним програмістом в комп'ютерній фірмі по створенню комп'ютерних ігор. NetAves – так називається ця фірма. А зараз ось капітан на космічному кораблі. І вся надія на нього.
Валентин – все прощаючий хлопець, ні на що не ображається, любить міняти наряди, займатися своїм тілом, що ніяк не визначився у виборі своєї дівчини, а тому любить всіх, що жіночого роду. Жодна дівчина не може добитися його розташування. Одна заговорила, що хоче заміж і дітей – отримала розрив відносин. Інша намагалася його завоювати – стала нецікава. Він же – мисливець, хоче сам завойовувати. Третя недостатньо красива (це він так вважає), хоча вона володіє прекрасною фігурою і приваблива. Четверта чомусь не та, хоча розумна, красива, добра і була зацікавлена Валентином. Тільки по одній дівчині страждав, яка була заміжньою. Навколо стільки дівчати – ніяк йому не догодиш.
Валентин захоплюється тренажерами, постійно тренується, качається. У нас він в ролі тілохранителя, захисника, охоронця.
Максим – дуже-дуже, ну просто взагалі мовчазна людина. Спокійно займається своєю роботою. І нікуди не лізе. Відповідно хороший співбесідник: постійно мовчить і слухає. Дружина у нього така ж мовчазна. Вони навіть, коли зустрічалися, гуляли мовчки. І познайомилися вони на роботі, де обидва працювали. Ось так настільки схожі люди возз'єднувалися.
Максим на кораблі працює кораблебудівником і начальником цеху. Його дружина – учений в одній вузькій сфері.
Дарина – весела, цікава і розумна дівчина. Математик, захоплюється комп'ютерною графікою, живописом, фантастикою, мріє написати книгу.
Дарина стрибала колись з моста з канатом, заплативши за цю розвагу. Ось така екстрімалка, любителька адреналіну. Займалася салсой (таким видом любовних парних танців), добре фізично підготовлена. У нас на кораблі працює як особистий тренер всіх охочих.
Даша ще інші виконує обов'язки: проводить математичні розрахунки, займається суспільною діяльністю.
І ще вона – хороша подруга, весела і жартівлива. На життя дивиться через усмішку.
Пора нам спускатися. Поки все йде добре. Як за планом.
Першим вилетів в реактивному скафандрі капітан. За ним всі інші.
Пролетіли декілька кілометрів. Потім повернулися і залишилися біля корабля.
Вирішили опуститися на землю. Вона гладка і біла. Жодної плямочки. Вдалині видніються скелі. І вони здаються такими ж гладкими.
Датчики не виявили в повітрі нічого небезпечного для нашого дихання. Можна зняти шоломи.
- Ліза? – Звернувся капітан до помічниці на кораблі. – Зв'язок хороший? Перевір ще раз: чи загрожує нам що-небудь в повітрі? Чи можу я зняти шлем?
- Перевіряю. Комп'ютер показує: нічого небезпечного для нашого існування не немає. Я думаю, знімайте сміливо, капітан!
Капітан Вадим зняв шолом і, трохи пробуючи по відчуттям, трішки вдихнув повітря цієї планети. А потім, як би скучивши по рідному повітрю, з жадністю почав дихати повними грудьми.
- Давно я не дихав настільки чистим і свіжим повітрям. На Землі сторіччями його перепсували заводами, вихлопними газами і вирубкою лісів. Яка насолода дихати незайманим людською хімією повітрям!!!
Всі інші тут же поспішили зняти з себе шоломи і вдихнути чогось нового.
Так, повітря навіть солодкувате на смак. Хіба таке буває?
Вадим віддав шолом Валентину. Протягнув руки Максиму.
- Зніми, будь ласка.
Знявши рукавички із захисного матеріалу, капітан спробував опуститися на землю. Насилу опустившись, почав обмацувати поверхню. Роздивляючись і чіпаючи все, що було поряд, він уважно вивчав це, як маленька дитина. Тільки одна різниця: дитина відразу все бере в рот - спробувати на смак, а наш людський екземпляр все приміряв на око, розглядав.
- Я думаю, пора повертатися на корабель. Завтра сюди повернемося. Тільки вже без скафандрів. А для цього треба ще краще підготуватися.
Давно я не знаходилася в такому відкритому просторі. А зараз стою і насолоджуюся, як далеко можна поглянути своїми очами, без телескопів, без чого-небудь схожого на ці пристрої. Я відчуваю себе в центрі величезної системи координат. І як би я не дивилася удалину – я не бачу межі всьому цьому! Обожнюю знаходитися на величезній відкритій порожній території і спостерігати, як схожі предмети зменшуються пропорційно збільшенню відстані від мене до цих природних деталей. А в місті мені подобалося дивитися на перспективу будинків, що зменшувалися: я стою біля величезної будівлі, а там, вдалині схожа будівля уміщається в мою витягнуту долоню. Красотіще!
Мої роздуми перебив голос Вадима:
- Ліза! Ми повертаємося. Зустрічайте нас.
Розділ 3
«- Так, хто у нас в мережі? Капітан, Юля, Даша»  – Роздумую, зайшовши в мережу, щоб поспілкуватися.
- Привіт! Як справи? Чим займаєшся? – пише капітан.
- Шукаю щось цікаве. Сміливо ти сьогодні. Не страшно було?
- Та ні, не дуже. Які плани на вечір? Зайдеш до мене? Кіно подивимося.
- Давай потім. – відповіла я.
- Добре.
Вийшовши з мережі, узялася за читання електронної книги. Якщо вибирати між романом і фізикою, я обов'язково виберу читання фізики. Мені подобається складна література, повчальна. Я її називаю: корисна. Але романи теж треба читати: у них думки людей, емоції, відносини між людьми, історії з життя, вчинки, які ми потім не зробимо в своєму житті, побачивши, до чого такий вчинок приводить на чужому прикладі. На прикладі з романа. Романи теж іноді дуже хочеться почитати. А знання придбати - ще більше. Читаючи складну літературу, здається, що мозок чимось наповнюється. Потім таке приємне відчуття. А романи реалізовують тебе в плані емоцій. Але не завжди. Деякі читаєш, так і хочеться зробити все по-іншому, на місці героя поступити інакше. А герой здійснює помилки. І я, врешті-решт, незадоволена героєм, книгою і засмучена, що закінчення книги ось таке, а я б кінець змінила. Але не можу – я ж не автор того романа.
Читаю, але не читається. Хочється емоції. Але не прочитати про них. А самій випробувати, самій відчути.
Заходжу в мережу, а капітана в мережі вже немає. Може подзвонити? А раптом вже спить? Та ні, ми ж тільки що спілкувалися. Хвилин десять тому. Ще не встиг. Принаймні, не повинен був встигнути. Нічого. Хай скаже в трубку все, що про мене думає, якщо розбуджу.
Дзвоню. Декілька гудків. Напевно спить. Зриваю дзвінок. Розгублена. Тут мені дзвінок.
- Навіщо дзвонила?
- Я до тебе прийду. Зараз.
- Я тебе чекаю.
У поспіху намагаюся красивіше причесати волосся, підфарбувала губи, переодягнула брюки на коротку спідницю.
Ми давно знайомі і завжди нормально спілкувалися. І зараз між нами набагато більше, ніж дружба. Ми трошки зустрічаємося. Три місяці вже це продовжується.
У капітана до мене давно нікого не було. З своєю останньою дівчиною вони розлучилися рік тому. А у мене вже як більше року до знайомства з Вадимом ніяк не везло в любовних відносинах.
Раніше відшивала тих, хто намагався зближуватися. Була захоплена навчанням, хобі-захопленнями, саморозвитком. Намагалася реалізувати себе. І особливо в плані хобі хотіла добитися якихось результатів. Ніби багато зроблено. Навчання закінчила. Вже працювала. Від всіх обов'язків і завершень давно відійшла. Була сама по собі: працювала, отримувала зарплату, відпочивала, гуляла по місту, а ось щось не вистачало. Було жадання емоцій, провожденія вільного часу з улюбленою людиною. І, врешті-решт: любові! Кохання не вистачало. Що обпалює! Пристрасного! Що перехоплює дихання!
Ось і почала робити якісь спроби. При тому, були вони рішучими. Але, напевно, не на тих звертала увагу. Ну і добре. Потім познайомилася з капітаном, через нього з цим проектом – побудувати корабель і відлетіти далеко-далеко.
Ми познайомилися через інтернет. На сайті знайомств. Спілкувалися через світову мережу. Не відразу зустрілися. А потім вже все почалося: гуляли, спілкувалися, за ручку трималися, обнімалися. Все начебто йшло до серйозних відносин, але поки що не дійшло до них. Мало часу. Та і зайняті були обидва. І переживали за своє майбутнє. А зараз трохи все утряслося.
Підходжу до дверей кімнати капітана. Стукаю.
Вадим з такою радістю відкриває двері. Обіймає мене. І так ніжно і довго цілує моє обличчя.
Закриває двері. На замок. Сідаємо. Небагато говоримо. Я встаю розглянути, як облаштована його кімната. Він підходить до  мене ззаду. Цілує вушко. Обіймає. Сідає і тягне мене за собою. Садить собі на коліна. Руки плавно переходять під кофту. Пестять спину і намагаються охопити більше. Продовжуємо цілуватися.
Як я давно цього чекала! Такий прекрасний хлопець. І буде моїм!
Вадим мене зачарував всім: розумом, зовнішністю. Мені завжди подобалися хлопці високі і худі. А розум мене завжди взбуджував і взбудораджував.
У нас на кораблі за планом щороку проходить стерилізація. Так безпечніше.
Люди залишаються дітородними, тому що стерилізація робиться новими методами і розрахована тільки на рік. Якщо хтось захоче дитину – досить не зробити стерилізацію наступного року і працювати (фізично) над створенням потомства.
Але першу стерилізацію зробили ми всі разом в обов'язковому порядку: такі були правила при вступі на борт космічного корабля. Ми ж не знали, що чекати від нашого шляху до нового дому і як нас прийме цей новоспечений дім.
Якщо всі умови нам підійдуть, ми зможемо розселитися на знайденій планеті – будь ласка, народжуйте дітей і живіть, виховуючи їх.
А поки потрібна команда, готова до всього, а не зайнята вихованням дітей, годуванням, недоспавшая із-за криків малюків, вимагаючих уваги та їсти, -  із-за чого можуть бути помилки в управлінні космічного судна і в самій роботі на ньому.
Руки Вадима вже пестять груди під кофтою.
- Почекай. – Сказала я.
Зняла кофту. Все, що було під кофтою. Ласки продовжилися.
Вадим спробував зняти спідницю. Я допомогла. Тепер я почала роздягати його. Виявившись повністю голими, ми пристрасно пестили один одного. Тепер він увійшов до мене. Це було чудово! Вадим так міцно мене обіймав. А я його ще сильніше.
Танець любові закінчений. Залишилися насолода і втома.
Час йде. А ми залишаємося лежати нерухомо.
- Я піду. Мені пора.
- Приходь завтра до мене.
- Завтра ні. Давай потім вирішимо.
Я одягаюся, Вадим слідом за мною натягує свій одяг.
- Я пішла.
- Приходь завтра.
Я пішла і тепер лежу в своєму ліжку в своїй кімнаті і все по черзі згадую.
Розділ 4
Машина-робот для вивчення поверхні  планети знаходиться вже декілька днів на території цієї білої планети. Наш робот вивчав місцевість в радіусі 10 км. від стоянки нашого корабля. Пора йому рухатися далі.
А ми погуляємо там, де він вже побував.
У планах: машина-робот обшукує нову територію, а ми йдемо слідом за нею. І шукаємо, як би нам тут розселитися, щоб покинути космічний корабель.
Ми хочемо обійти всю планету, але обійти не у прямому розумінні. У нас теж свої машини, в яких можна і переночувати у разі чого, і захиститися. Але ми постійно зупинятимемося. Брати зразки. І передавати дані на корабель. Ми спробуємо знайти хоч якісь значніші дані, більш, ніж що віддалено нагадують життя. Може вдасться знайти бактерії, грибок і інше в зразках породи, яку зібрав наш робот планетоходец.
Збираємося  сьогодні вийти на поверхню вже без скафандрів на декілька годин.
Перевіряються наші показники, реакція на все, що оточуватиме. Якщо все буде благополучно, зберемо експедицію – і в шлях. З Богом! Як мовиться і як віриться.
- Привіт! Чим займаєшся? – Подзвонила Вадиму.
- Танюша, привіт! Збираюся на роботу. Побачимося після роботи? Приходь. Я тебе чекаю.
- Вдалого тобі виходу на поверхню. Подивимося. Може, зайду.
Робочий день пройшов як завжди. Нічого особливого.
Вадим виходив на поверхню для збору зразків разом з Аркадієм. Вони один одного знають з дитинства. Їх дружба триває десь  25 років.
Аркадій – хлопець міцної статури, від роботи на будівництві свого часу наростив хороші м'язи. Він здатний однією рукою утримати ящик горілки. Любить музику. Пише музику, довгий час працював ді-джєєм в нічних клубах. Так званим гостем -  це коли ді-джей працює в одному клубі одну ніч, як би на запрошення. Аркадій одружений на Тамарі. Вони з Тамарою були знайомі 13 років, а потім одружилися.
Робота закінчена. І ось сиджу в своїй кімнаті. Знову щось не вистачає. Вдень не наситилася. Знову не вистачає емоцій. А їх так хочеться. Вадим же мене запрошував. Самотньо якось. Може піти до нього? Або книгу почитати. Так, що у нас є. Не читається. Нудно.
Беру трубку телефону:
- Я до тебе зараз прийду.
- Чекаю тебе. – Відповів Вадим.
Ось я стою біля дверей капітана. Стукаюся. Мені Вадим відкриває і з такою радістю обіймає. Сценарій минулої ночі повторюється: зірвані речі  один з одного, гарячі об'ятія, пристрасні поцілунки, непристойні ласки і стислі долоні один одного на піке насолоди.
- Залишся. Не йди. – Попросив Вадим.
Я поставила будильник раніше. Мені ж треба ще встигнути прийняти ванну та переодягнутися в інший одяг. А цей одяг ж в моїй кімнаті.
Прокинулася. Одягнулася і попрощалася. Новий робочий день буде складним. Треба підготуватися. День буде присвячений зборам для тривалого виходу на поверхню планети.
Чим це все закінчиться – невідомо. Виходити з корабля будемо я і Вадим, і ще декілька чоловік. А що, якщо ми один одного втратимо? Це наша остання ніч на кораблі перед таким тривалим завданням на поверхні планети.
Робочий час пролетів швидко, непомітно.
Страшно перед невідомістю.
Я знову в своїй кімнаті. Завтра вихід на планету. Може не треба. Ні, я подзвоню.
Я беру трубку і говорю:
- Я до тебе прийду.
- Я тебе дуже чекаю.
Ось ми лежимо на ліжку і мовчимо. Вадим включив музику. Енігма.   Загадка – переклад з англійської мови.
Я подивилася на нього. Я хотіла сказати, але мені було важко. Я тихенько сказала: я тебе люблю.
Мовчання.
- Ти хочеш, щоб я щось відповів?
- Можеш не відповідати. Я сказала, тому що захотіла це сказати, а не для того, щоб отримати відповідь.
- Ти мені дуже подобаєшся. Але я не можу поки це ж сказати.
Настав ранок. Ми вже стоїмо на капітановому містку. Вислуховуємо останнє розпорядження капітана.
Я їхатиму в тій же машині, що і капітан, оскільки ми зустрічаємося. Це було побажання капітана. Ніхто і не сперечався з ним.
- Ти достатньо узяла їжі? – Запитав мене капітан.
- Так.
- Візьми ще більше. – Попросив Вадим.
- Навіщо?
- Мені це потрібно.
- Добре.
Ми всі підготувалися і слідуємо до виходу.
Все. Пора.
Розділ 5
Ми стоїмо на поверхні планети. Я це небесне тіло називатиму Біла планета. Наукова назва дуже складно у вимові. Тому я просто назву її так – Біла планета.
У подорож узяли сімейні пари і тих, хто зустрічається. В цілях безпеки. І так цікавіше, і спокійніше за своїх других половинок. І якщо ми не зможемо повернутися назад – то продовжимо рід людський самі з тих, хто є. Звичайно, нас повинні будуть знайти, але хіба мало.. Раптом пристрої ушкодяться і у нас, і на кораблі – і ми цілу вічність шукатимемо один одного.
Аналіз грунту показав, що тут повинні бути присутніми рослини, ось тільки де?
Пролітаючи, ми бачили щось схоже на оазиси рослинності серед білої пустелі. Але тільки не змогли їх засікти. Прилади їх не зафіксували. Приблизно знаємо, а де конкретно – незрозуміло. Але рухаємося в тому напрямі.
І так нас десятеро. Я і капітан. І дві сімейні пари: Максим і Ксюша, Аркадій і Тамара. І ще пари, які зустрічаються: Валентин і Настя (недавно почали відносини), Дарина і Павло.
Звичайно, на кораблі теж залишилися сімейні пари, які у разі нашої пропажі легко продовжать рід людський.
Ми слідуватимемо за роботом, який вже пішов за сотні кілометрів від нас, вивідуючи все наперед, щоб ми благополучно слідували в своєму відповідальному шляху.
Ми рухатимемося до рослинності, намагаючись пристосуватися до цієї землі і до цього місця існування, спробувавши щось виростити своє на цьому грунті і покуштувавши їжу цієї планети.
Рослини, які ми веземо з собою, були наперед модифіковані під ці умови, щоб вони змогли вирости  в умовах і грунті Білої планети.
Залишається тільки це посадити на волі, не в пробірці, і скуштувати смак невідомого.
Був прекрасний початок дня …
Ми вже збиралися розміститися по машинах, як Вадим мене покликав:
- Танюшечко…-  Ніхто мене так не називав, окрім нього. – Сонечко... я тебе люблю …
Як легко це було почути. Як вільно стало тепер. Це було те, що мені потрібне.
Вадим продовжив:
- Я боявся ще раз відкрити своє серце. Я його закрив, щоб більше ніхто не міг його ранити. Я боявся полюбити ще раз. Я не впускав думки, що люблю. А ти своїм признанням зруйнувала стіну, за якою я ховав свої відчуття. Я проганяв думки, що люблю. А зараз можна сміливо любити, тому що ти мене любиш. Якщо б ти не призналася, я б далі намагався стримуватися, не впускаючи любов в своє серце, щоб знову його не поранили. Ти своєю любов'ю запалила мою любов. Спасибі тобі за це. Я тебе люблю!
Нам вже пора. Сідаємо в машини і рушаємо в цікавий незвіданий шлях!
Вадим дав мені покермувати.
У мене є права на водіння. Але я менше їздила, чим Вадим. Але він мені довіряє, пускає за кермо, щоб я тренувалася і не втрачала навики.
Навколо одна біла пустеля!!!
Але вона прекрасна! Красу ж можна знайти у всьому!
Пригадала: я якось розмістила фотографію на художньому сайті, на якій сфотографувала залиту водою вже промиту гречану крупу. Деякі зернятка відразу спливли і ніяк не опускалися. Вони утворювали якийсь цікавий малюнок, що нагадує шматочки знаків зодіаку. Узори постійно виходили самі по собі, коли я готувала гречку. Але я нарешті вирішила це сфотографувати. І мені написали коментар: «Треба ж, Тетяна! Ви навіть в каструлі красу бачите!».
Отже я бачу красу у всьому. І милуюся нею.
В даному випадку – цією прекрасною білою пустелею!
Скільки часу пройшло – не зрозуміла, поки не подивилася на годинник. Ого! Пора Вадиму сідати за кермо. Камери показують, що наш робот планетоходец все ще не знайшов жоден оазис. Шкода.
Рухаємося далі.
Час йде виснажливо. Пейзажі залишаються тими самими. Суцільна одноманітність. Я втомилася. Та і всі вже втомилися.
Нарешті Вадим оголошує про зупинку.
- Відпочинемо тут і поїдемо далі. – Скомандував капітан.
- Так, ніштяк. – Сказав Аркадій, що вже вийшов з машини і подавав руку своїй дружині Тамарі.
- Нічого собі подорож! – Підтримала Дарина висновки Аркадія.
В цей час Валентин допомагав вилазити з машини Насті, стараючись якомога більше і ощутімєє до неї доторкнутися. Так… голодний хлопець… коли ж у нього все дійсно вийде?
А на цій планеті вогонь не горить. Він відразу гасне. Готувати можна на дзеркалах, таким чином, розігріваючи їжу.
Поїли і почали в об'ятіях сидіти, роздумуючи на різні теми.
Хто припускав, що буде. Хто згадував своє життя, коли був на Землі. Хто думав про тих, хто залишився. І чому не вдалося їх умовити?
Несподівано просигналили прилади небезпекою.  Ми схопилися, побігли по своїх місцях  в машини. Не встигнувши добігти, як мимо нас щось пролетіло блискавично і обліло крижаною водою.
- Що це?
- Що за чудиська?
Забігши в машини, ми проглянули записи камер. Особливо на повільному режимі. І жахнулися з одночасною радістю: це було щось схоже на нашого земного дракона (якого бачили на китайських зображеннях), але не такого, дивного…  дійсно дивного…  Але ми ж на чужій незвіданій планеті!
Чого тут дивного?
Він так швидко пролетів, що ми не встигли його навіть помітити, не те, щоб побачити!
Чому ми його не побачили при скануванні поверхні? Коли наближалися до планети? Може, вони ховаються в горах або під землею? І рідко покидають свої притулки?
Гаразд. Поживемо – побачимо. Зате з'явилася нова загадка.
Якщо тут мешкають такі великі тварини, може, тоді ми знайдемо  і як би людей на цій планеті?
Нам треба боятися їх? Тому що вони не захочуть з нами ділити свою територію? Або треба радіти несподіваній можливості?
Насторожує і заманює одночасно цей висновок. Висновок такий: тут можуть бути люди.
Люди… Які вони? Монстри? Або такі, як ми? Але ми ж теж в якійсь мірі монстри, раз погубили свою планету і весь рослинний і тваринний світ!
Нічого: ще один крок до невідомості. Справимося, як завжди справлялися. І житимемо далі. У радості і в спокої.
Розділ 6
Ми провели в дорозі по білій пустелі декілька днів, майже тиждень. Доба на цій планеті триває 28 годин і 33 хвилини по нашому старому часу – земному. Але щоб себе не утрудняти, ми вже не згадуємо про 24 години - ми відразу перейшли на новий час.
Робот виявив оазис і нарешті ми до нього дійшли.
Це чудово. Ми знову опинилися в казці, що розбурхувала та дивувала мозок.
Вигляд нагадує засипану товстим шаром снігу, що переливається, природу України. Неначе застиглі засніжені і одночасно обмерзлі дерева. Але це не зовсім дерева.  Крона схожа на наші звичні види. Але замість віток і листя на вітках ми бачимо неначе лапки павуків, довгі, тонкі, високі. Дивишся: і точно: це ж великі білі павуки, що мають початок із землі, прив'язані до поверхні. Може, можна було сказати, що це уривки з фільмів жахів, - але ні, вони прекрасні! Ці дерева, ці лапки павуків прекрасні! Білі, оксамитові, такі, що переливаються на світлу, навіть деякі пухнасті!
Скажу просто: мені дуже подобається! І я не можу відірвати свій погляд від такої краси!
І навколо багато-багато білих квітів! Обожнюю білі квіти! Особливо білі троянди. Але троянд тут немає. Зате є якісь дивні квіточки, схожі на товсті дзвіночки, волохаті, з якимсь пушком. Пелюстки дійсно дуже товсті. Але все виглядає єдиним цілим, гармонійним.
У природи по-іншому просто не може бути!
Я не утрималася: відразу підбігла до першої квіточки. Але вчасно зупинилася. Просканувала його, тримаючи прилад напроти квітки, прилад вивів звіт: безпечно, небезпеки в собі не несе, не містить отрути.
І тоді з радістю я доторкнулася пальцем до чашки квітки – ой, що це? Чому?
Квітка відразу перекинулася на землю, неначе в той же момент пов'яла.
Я до іншої квітки доторкнулася так само – знову повторилося…
Дивно,... невже вони вмирають від дотику? Спробую ще раз, але вже за стеблинку візьму... Узяла! Жива квітка!
Команда в цей час ходила уздовж гілок (лапок павуків) дерев, роздивляючись все з подивом. А ось Валентин зайшов у всередину дерева, укутався гілками, як пишним шарфом, і будував з себе порнозірку.  А Настя голосно реготала.
Аркадій пішов у всередину цього оазису. Тамара поспішила за ним.
Вадим залишився біля машин. Його щось насторожувало.
Капітан щось настроював, перевіряв, дивився спантеличено на панель приладів.
- Мої прилади зашкалюють, неначе поряд якесь могутнє джерело радіовипромінювання. – Крикнув капітан.
Дарина підійшла і хотіла чимось допомогти.
Тут чуємо захоплений крик Аркадія:
- Сюди! Сюди! Йдіть сюди!
Ми поспішили на його крик.
О! Ооого! У міжгір'ї землі пробивався маленький фонтанчик, що слабо б'є водою. Ця вода тоненькими цівками розтікалася в тріщинах поверхні на невеликі відстані і просочувалася в  землю. Коріння всіх дерев йшло по поверхні, десь занурюючись в неї, але всі вони наближалися до цього джерела. Цей маленький фонтан давав життя всім цим величезним деревам.
- Красотіще!
- Це незвичайно!
- Як зворушливо!
- Як піднесено!
- Такий маленький – і всім дає життя!
- Це так… чудово… навіть вимовляється з придихом...
Всі стояли і не сміли поворушитися, так зачаровано спостерігаючи за цією дією.
Є те, за чим можна спостерігати вічно. Це правило трьох (подруга колись розповідала, та і від інших джерел доходило): можна дивитися вічно на те, як горить вогонь, як тече вода і як працює інша людина.
Ось і ми дивилися, не відриваючись.
Несподівано скомандував капітан:
- Знайшли те, що шукали, - молодці. Тепер за роботу!
Робота полягала в посадці привезених з собою зразків рослинності (особливо представників нашого кухонного столу – запаси все одно ж колись закінчаться, а їсти хочеться завжди), адаптованих для цих умов.
Чекати доведеться не довго: наш біолог Павло «чарівною рукою» (довгою виснажливою роботою) створив види, які ростуть за добу і дають величезний урожай.
Ми всі дружно зайнялися городною справою.
Возилися в землі, спілкувалися, жартували, підколювали один одного, дратували один одного, що схожі на агрономів, що комусь з народження не призначено вирощувати рослини, що хтось не достатньо спритний.
Загалом, день провели насичено і в такому ж насиченому спілкуванні і швидкому темпі.
Після вечері пішли відпочивати, залишивши чергового. Кожен наступний змінює попереднього через кожні дві години.
Моє чергування випало  на ранок, перед самим світанком.
Ось ми в своїй машині, вже все розстелили, всі справи зробили і лягли спати.
- Я тебе люблю. – Сказав мені Вадим.
- Я тебе люблю.  – Відповіла я.
У наших відносинах з часом так складеться, що замість «надобраніч», ми один одному завжди говоритимемо «я тебе люблю». І засинаємо. За весь цей час, коли вже обопільно призналися один одному, ми тільки іноді говоритимемо один одному «на добраніч». Натомість завжди на ніч «я тебе люблю». І пробудження відрізняється цим же: замість прийнятого «доброго ранку» у нас з Вадимом буде прийнятий «я тебе люблю». Мені це подобається. Це особливі слова, а не звичайні, побиті фрази: «на добраніч», «доброго ранку». У нас з Вадимом все по-іншому, чим у інших.
Вадим з моменту наших відносин не допускав після сварок при розставанні на якийсь час і при засипанні, щоб це відбувалося без примирення. Вадим всіма силами завжди намагався помиритися, а лише потім ми засинали або він мене відпускав у справах. Або сам йшов у справі, але тільки спочатку помирившись.
Вадим – самий кохаючий чоловік на світі. У всьому Всесвіті.
І він - найніжніший, самий відданий своїй улюбленій жінці.


Розділ 7
Прилади вийшли з ладу із-за близькості до джерела води.
Тому що це джерело володіє могутнім магнітним полем.
Я на чергуванні. Мій час прийшов. Тільки що змінила Тамару, поговорила з нею небагато (зовсім трохи) і «зайшла» на пост.
Свіжо, красиво, затишно.
Я неначе в білій казці з білим сюжетом і … чимось ще.
Пройдуся трохи до фонтану, помилуюся.
Підходжу і ... боже…
Збираюся давати сигнал тривоги, але не можу: ці очі дракона віддано подивилися в мої очі. У них був смуток.
Я зупинилася і стала спостерігати, тримаючи палець напоготові, щоб натиснути у разі потреби кнопку тривоги.
Дракон почав уплітати білі квіти. Він їв безшумно і так апетитно. Що і мені захотілося їсти.
Я зірвала біля себе квітку за стебло (квітка не в'яне, якщо торкатися за стебло) і поволі стала підходити до дракона.
Мені завжди подобалося все живе. Мені подобалося приручати на вулиці собак, кішок. Я в Дубовий гай (парк відпочинку в Запоріжжі) приходила з морквиною чищеною і з хлібом, щоб погодувати коней. Хоча це заборонено стало потім. Може, і тоді забороняли, але мене в ті моменти не лаяли за це працівники цього парку. Коні підходили, їли. Запам'ятовували мене. Дуже сильно запечатлілось в пам'яті, як поні, побачивши мене здалеку, йшла до мене назустріч. Один раз із-за цього поні чуть трохи дитину не збило, так поспішивши до мене.
А раптом і тут вийде?
Я підходжу ще трошки і зупиняюся.
Звичайно, зброя при мені.
Але я не хочу, щоб довелося єю скористатися! Саме зараз!
Дракон подивився на мене. Я його поманила великою красивою квіткою. Дракон протягнувся до мене. Відкрив свій рот і захопив віночок квітки, яку я тримала в руці.
- Назву тебе Дракула – ти ж дракон, значить, скорочено «драк», «он». Ну не Дракі ж. Який ти великий, Дракула! Красиіївий! Хооороооооший! Дружитимемо.
- Танюшечка! Ти де? – Вадим мене покликав. – Твоя зміна закінчилася. Оооой!
- Не лякай його!
Дракон здійнявся в небо - і відлетів.
- Ми з ним подружилися. – Задоволено розповідала я, дивлячись в ту далечінь, в якій розчинився дракон.
- Ти повинна бути обережніше! Я хвилююся за тебе. Що я без тебе робитиму? Чому ти інших не розбудила? Я ж переживаю за тебе! Ти ж важлива для мене! Будь ласка, будь обережніше!
- Та заспокойся, коханий, я тримала зброю напоготові і змогла б у будь-який момент вистрілити. Я хотіла його приручити. Принаймні, подружитися, поспілкуватися.
- Дружи зі мною… спілкуйся зі мною.
- Я з ним хочу. Ну, все, твоя черга, я йду спати.
- Так вже скоро світанок!
- Я не виспалася!
- Я тебе люблю.
- І я тебе люблю.
- Кохана…
Прощальний поцілунок – і спати в машину.
Розділ 8
Ми провели декілька днів в цьому оазисі, експериментуючи в сільському господарстві, вирощуючи овочі, фрукти. Взагалі все, що можна з'їсти.
Я спробувала квітку, яку їв дракон, – вона соковита і така смачна! Не дарма ж дракон так цими квітами запихався!  
А де ж нам узяти м'ясо? Або так і продовжуватимемо на космічному кораблі ростити тварин і їх вбивати? Шкода. Але нічого не поробиш. М'ясо ніхто не зміг повноцінно замінити, як не синтезував в своїх лабораторних пробірках щось схоже. Але нічого. А тут відловлювати цих милих дракошек, серед них мого Дракулу, щоб потім з'їсти – це блюзнірство! В крайньому випадку, влаштуємо на планеті пасовище корів – і їх їстимемо. Нічого, повторюся, не поробиш. Люди – хижаки. І нам треба їсти. Без м'яса рік-два протягнемо, а потім? Помремо від слабкості і від самопоїдання, коли сам організм собою харчується?
Тепер ми рухаємося далі.
Перед нами піднесеності. Якісь гори. Треба б їх обійти або піти через гори?
«Розумний в гору не піде, розумний гору обійде». А ось альпіністи вважають це важливою справою – підкорити, підпорядкувати собі ще одну вершину! Підкорити… Шкода тих, хто залишився в горах, не повернувшись додому після такого підпорядкування собі такої гордої вершини.
Ми знову в дорозі. Я знову за кермом. Знову їдемо назустріч до незвіданого чому-небудь.
Ми ці піднесеності обійдемо, проїдемо уподовж.
Хоча в печерах, я думаю, може ховатися щось цікаве і небезпечне.
Але це ніхто, окрім мене, не хоче дізнавати. Після того, що ми пізнали про існування драконів на цій планеті, можна з 99% вірогідності припустити, що на цій планеті є і інші види. І ми не знаємо, чи миролюбні вони так само, як цей дракон, який нас відвідав. Чи будуть ці істоти такими ж вегетаріанцями чи ні?
Гаразд. Думаю, обходити гори будемо дні два. А куди нам поспішати? Це наша одна велика цікава подорож. Ми просто вивчаємо наш новий будинок. Як би гуляємо по вулицях нового міста, в яке приїхали жити. А у нас літні канікули, що не кінчаються.
Вирішили пройти через перевал. Але спочатку переночувати на нім, коли до нього дійдемо, а потім через нього спуститися. На іншій стороні.
Розмістилися, повечеряли,  хто пішов відпочивати, а хто залишився.
Сиджу в об'ятіях Вадима. Дивлюся на гори. Роздумую. Мені здається або дійсно десь вгорі йде світло з гори. Напевно, з якоїсь печери.
- Дивитеся! Там світло горить! Там щось є!
- Гаразд. – Сказав капітан. – Підсилимо охорону і завтра уранці підемо, подивимося. Але тільки без команди і особливо вночі в цю печеру нікому не заходити! Це наказ! Я капітан – значить, я відповідаю за безпеку! Максим і Аркадій перші на посту.
- Добре.
- Немає проблем!
- Потім Вас зміню я разом з Валентином. – Продовжив капітан. – Потім на посту Таня і Павло, далі Ксюша, Тамара і Дарина, а Настя вранці хай приготує на всіх сніданок, раз я від чергування її звільняю. Не хочу дівчат ставити удвох. Для їх безпеки. Треба, щоб хтось з чоловіків обов'язково був на посту, або збільшити кількість чергуючих дівчат.
Максим і Аркадій залишилися. А всі інші пішли спати.
А у нас з Вадимом сон вийшов тільки після солодких об'ятій і палких гарячих рухів.
Розділ 9
День почався. Ми стоїмо на перевалі і дивимося вгору – на ту печеру, з якою ніччю йшло слабке світло. А зараз із-за яскравого освітлення дня це світло просто непомітне. Якби ми проходили тут вдень – ми б його не побачили. Та і вночі випадково відмітили.
Питання: йти вгору або щонайшвидше звідси звалювати? Раптом там живуть якісь монстри-людоїди? А може там якась загадка?
Ніхто з нас взагалі ніколи по горах не лазив. Добре, що схил не крутой. І гори не такі високі.  І печера не так далеко сховалася. Насилу, але підіймемося.
Машини, звичайно ж, доведеться залишити на перевалі. Комусь потрібно залишитися для охорони машин і для надання допомозі у випадку, якщо бігтимемо назад як очманілі або якщо пропадемо без вісті. Щоб хоч хтось пішов на наші пошуки або хоч би сопрісутствовал поряд, але подалі від цього загадкового місця.
Отже, залишаються на перевалі Максим, Ксюша, Дарина і Павло.
Інші йдуть вгору.
- Так, дарма я не ходив ні на які кружкі. Важко тепер. – Пихкав Вадим.
- Зате час на інші заняття згаяв. Геть, яким розумним став. А то був би як Валентин – величезна кількість м'язів, а мозок не натренований. Правда, Валентин? – Запитала я.
- Я не ображаюся. Я ніколи не ображаюся ні на кого. – Валентин продовжив. – Треба було мені хоч трохи часу витратити на навчання.
- Ти все одно класно виглядаєш.  Хочеш бути схожим на узкоплечих і кволих ботаніков? Мені подобаєшся ти таким, який ти є. – І далі Настя з гордістю додала. – Зате у мене самий накачений хлопець у всьому Всесвіті!
- Якщо врахувати, що всі люди вимерли - і залишилася невелика жменька людей, змагатися з якими соромно зважаючи на маленьку кількість тих, що зосталися. – З'єхидничав капітан.
- Вадим! Гордися своєю геніальністю! А Валентин хай гордиться своїми м'язами, милується ними, що він зараз і робить. -  І я поглядом вказала у бік Валентина, який стояв і жестикулював своїми м'язами.
- Дитячий садок! Перша група! Не відволікайтеся від справи! Попереду не зрозуміло що, а ви тут пустуєте! – Обурився Аркадій.
- Не треба так, м'якше. – Заспокоювала свого чоловіка Тамара.
- Зате вже дійшли. – Оголосила я.
- Я туди не піду. – Заявив Валентин.
- Тебе ніхто і не просить. – Розсердився Вадим.
- Гаразд, вже дійшли. Було вирішено добратися – добралися. Далі що? – Запитав Аркадій.
Вадим пропустив камеру і оглянув через пристрої відеоспостереження печеру. Потім дістав датчик температур і проглянув через вхід печеру інфрачервоним випромінюванням.
- Там нікого не немає. Тільки якась штуковина в самому поглибленні печери, прозора і густа,  схожа на слиз.
- Ми ж не дарма сюди прийшли? Пішли, подивимося, що це. Адже небезпеки немає? Прилади ж показали, що безпечно. Пішли. – Умовляв Аркадій.
- Йдемо! – Скомандував капітан.
Ми зайшли в печеру. Окрім Валентина і Насті – вони залишилися дуріти зовні, не звертаючи на нас уваги.
Ми зайшли і зупинилися перед вертикальною пеленою чогось желейного, дивлячись через що, ми бачили якийсь пейзаж. Він був трохи схожий на той, який було видно з печери, як би через дзеркало. Але він і відрізнявся. І добре. Віддзеркалення було якимсь іншим. Як би разним в часі: з печери ми бачили дитинство цієї землі – а через це віддзеркалення ми бачили старість цієї ж поверхні.
Що це? Як це взагалі можливо?
Так …
- Та не чіпай мене! Хватить мене щипати! – Крикнула Настя і відштовхнула Валентина.
Валентин не зміг зорієнтуватися і влетів в це желе.
Ми стояли і дивилися на нього. А Валентин на нас переляканими очима. Між нами було ось це найдивніше творіння природи. Валентин озирнувся. Пройшовся. Вийшов з печери. Повернувся. Щось його налякало. Валентин щось прокричав, але ми його не чули.
Нарешті Валентин протягнув руку. Нічого страшного не трапилося. Він зробив крок вперед…
І вступив на зустріч до нас… І опинився поряд.
Мовчить. Нічого не говорить.
Всі мовчать. Всі здивовані і перелякані.
- Ну що? Що ти там бачив? Вибач. Я не хотіла. – Виправдовувалася Настя.
- Там було чотири сонця. І якийсь шум. Як з кіно про індійців.
- Так. Треба повернутися до машин. І все обговорити. Треба узяти зброю. І вирішити, чи будимо ми туди заходити або перекриємо цей вихід. Для нашої безпеки. Хоча мені дуже хочеться туди піти. На зустріч до невідомого. – Говорив капітан.
- Пішли. У нас багато з собою зброї. І нам необов'язково далеко заходити. Подивимося з печери і відразу повернемося. – Умовляла я.
- Пішли. Ну, зустрінемо ми населення, що кричить як стародавні індійці. Так у нас є високотехнологічна зброя. Їх всіх порвемо! – Підбадьорював Аркадій.
- Хто хоче піти? – Запитав капітан. – Я! – Відповіли всі, окрім Валентина.
- А ти, Валентин?
- Якщо підуть всі, то і я піду.
- Добре. Домовилися. Віддам деякі вказівки.
Капітан вийшов з печери і зв'язався з кораблем:
- Ліза. Ми знайшли щось подібне до воріт в часі або в просторі. Ми сходимо, подивимося. Наші координати у тебе повинні були зафіксуватися на приладах. Так, це вони. Це координати печери, в якому знаходиться це джерело якогось світла. Через це джерело ми пройдемо. Ти залишаєшся за головну на кораблі. Ти знаєш, що робити. У нас проходили учення на всілякі випадки. Ти справишся. Поки нас не буде, ти - капітан корабля і нашого людства. Максим, Ксюша, Дарина і Павло залишаються. Я з ними зв'яжуся. Вони як рятувальна команда. Кінець зв'язку.
Вадим подивився вниз, там, де були наші машини. І по рації зв'язався з людьми, що залишилися на перевалі. Дав їм вказівки. Вони чекатимуть. Принаймні, повинні чекати.
- Ну, що? З Богом! – сказав Вадим.
Ми стоїмо перед цим дивом, що переливається та вабить незвіданим, і ніхто не наважується зробити перший крок.
Ми міцно узялися з Вадимом за руки.
- Я тебе люблю. – Сказав мені Вадим.
- Я тебе люблю. – Відповіла я.
Ми перші вступили в цю невідомість. І провалилися крізь простір і час…
Розділ 10
Ми стоїмо біля цієї желейної поверхні, але вже по іншу сторону.
Не вистачає тільки Валентина. Він дивиться на нас через цю густу суміш і ніяк не вирішується.
Ми йому показуємо: давай! Він не вирішується.
Гаразд.
Без нього підемо.
Що у нас тут? Дійсно шумно. На війну схоже.
Виходимо з печери – і тут таке!
Здається, одне велике плем'я з криком виганяє маленьку купку інших таких же істот.
Можна сказати, це люди, що тільки повністю фарбуються в блонд (чисті блондини): і волосся, і тіло, і одяг. Білий блондинистий колір.
І худорляві які! Тільки маленького зросту.
Побачивши нас, вони кинулися в нашу сторону із зброєю.
Тут за нами почулася стрілянина і один за іншим почали валитися ці тоненькі білосніжні істоти.
- Повернувся! – Вигукнула Настя.
- Як же я Вас міг залишити? Ось навіть захиститися не змогли! Що? Стріляти не умієте? Стріляли ж на ученнях! – Дивувався Валентин.
- Так стріляли ж по мішенях, а не по людях.
- Це не люди. Це якісь монстри. – Покривлявся Валентин.
- Ким би вони не були – це жителі цієї планети. Ми не маємо права їх вбивати. Досить, Валентин, вони вже не нападають. Зупинися.
Істоти тепер стояли далеко від нас, не сміючи підійти до нас ближче.
У центрі натовпу показалась виряджена у все довге і пишне істота.
Вона наближалась. Істота була схожа на жінку.
Та це жінка! Тільки не жінка-людина, а їх жінка, цієї планети.
Вона йшла плавно, волосся розвівалося на вітрі, іноді волосся касалося землі.
Одяг на ній був немов з шматочків, що мозаїчно прикривали її тіло. Але якщо сказати, що це плаття ціле, не дивлячись на величезні порожні шматочки, то воно мало довгий шлейф, який конкурував з довжиною її волосся, і цей шлейф волочився по землі метрів на п'ять.
Вона щось крикнула своїм людям – і ті відступили.
Ця жінка Білої планети підійшла до нас ближче і стала говорити на якійсь дивній мові.
Вадим дістав прилад, що розшифровує різні мови, що навіть не мають земного походження.
Прилад пошипів, немов ловивши перешкоди, потім переводив:
- Нам говорив Великий провидець, що боги прийдуть з того святого місця. – Істота вказала на ту печеру, з якої ми вийшли. – І врятують нас. Великий провидець сказав нам, що, якщо ми підемо туди до приходу богів, то нас чекає неминуча смерть. А зараз ви прийшли. Заберіть нас. І пробачьте за моїх підданих, які наважилися піднімати руки і зброю на Великих богів. Хай завжди сяятиме Ваша сила і божественність!
Ця дивна жінка впала на коліна і преклонилася перед нами. За нею преклонив коліна і весь її народ.
- Ми ж не можемо їх туди забрати. Там же нічого немає. А тут і рослинності дуже багато. Не те, що там, по той бік просторових воріт. Правда, там тісновато і природи замало. – Шепотіла я Вадиму, але інші члени команди теж чули.
- Ми що-небудь придумаємо. – Відповів Вадим теж гучним шепотом. – Треба вписатися в їх спосіб життя – а там знайдемо рішення. Або просто втечемо, сказавши, що повернемося.
- У нас же є модифіковані рослини, що ростуть за добу! Ми їх здивуємо і обдаруємо божественними подарунками у вигляді швидкої їжі. – Захоплено сказала я. – За справу! Вперед! Треба діяти!
- Точно. – Підкреслила Тамара.
Жінка-істота, правителька цього племені, (просто називатиму її Цариця) продовжила:
- Дозвольте, о, мої Боги, закінчити моїм воїнам чергову битву і знову вигнати чужу армію з наших земель.
Вадим кивнув головою і показав всім виглядом, що дає право.
Цариця щось крикнула своїм підопічним, і вони продовжили переслідування тікаючих з цих земель таких же істот, але одягнених по-іншому (майже так само, єдина різниця – довжина одіяння і кількість і розміри вирізів на одіянні).
- Великі Боги, прошу Вас слідувати за мною.
- Ти настроїв прилад? Ми можемо з ними говорити на їх мові? Що їм сказати і взагалі що їм говорити? – Питала у Вадима Тамара.
- Не переживай. Все це ніштяк. Що-небудь придумаємо. Головне строй з себе Бога. – Заспокоював Аркадій.
- Все. Настроїв на озвучування перекладу нашої мови. Зараз говоритиму я. Іншим мовчати. – Сказав Вадим.
Вадим наблизив до рота прилад і почав розмову з Царицею:
- Ми не можемо за всім устежити. Ви не єдиний народ, який живе у всьому світі. Ми не встигаємо всіма займатися одночасно.  Тому не знаємо, з ким ви воюєте і навіщо?
Цариця відповіла:
- Наша війна триває дуже давно. Ніхто не пам'ятає, коли вона почалася. Але є легенди, що коли існували величезні птахи (більше мене), чизи не воювали, вони жили в мирі. А зараз ми воюємо один з одним, між собою. З далекими родичами. Ті, що втекли з поля битви – це армія мого троюрідного брата. Нам, чизам, не вистачає території та їжі. Нас стало багато, як говорять наші довгожителі. І ці довгожителі вказують, що війна через все це. Через те, що нічого їсти (на всіх не вистачає) і ніде жити. Тому плем'я посильніше виганяє плем'я слабкіше, розміщує свої житла і використовує захоплену землю для прожитку. А ті, кого вигнали, вмирає з голоду. Тому ми так запекло воюємо ради наших сімей і нас самих.
Ми слухали. І це так нагадувало нам наше Земне перенаселення. Але у нас же був мир. Тільки деякі країни постійно воювали. Так, у нас же були технології. А тут живуть на перших поверхах і їдять із землі, яку можна використовувати краще.
- Дарма ми залишили Павла на тому краю світу. Його знання по біології дуже б прігоділісь. Добре, що у нас з собою зразки рослин. Посадимо – нагодуємо. Здивуємо тим самим. Доведемо нашу «божественність». Вивчимо цей народ і змиємося. А може, і інших приведемо туди жити. Подивимося. – Говорив нам Вадим на нашій рідній, українській мові, не перекладаючи тією дивною мовою, з вимкненим приладом-перекладачем.
Ми прийшли. Це було їх поселення. Воно розмістилося біля тонюсенькой річки білого кольору, яку можна було просто перейти, зробивши один маленький крок. Навколо річки стояли павукоподібні дерева. Величезні дерева. Чизи (ми так зрозуміли, що вони себе так називають, тобто чизи - ось ці істоти; перекладач не зміг це слово ні як перевести) обмотали чимось, здається, павутиною, опущені вітки цих дерев, що у результаті вийшли хатини з дерев і павутини.
Двері цієї хатини – залишені незайманими обтягуванням павутиною гілки дерев. Але вибрані дуже близько розташовані одна до іншої гільці, що важко було розглянути, що знаходиться усередині такої хатини.
- Бачиш, вони не закриваються, коли чимось займаються вночі. – Сказав мені Вадим.
- Може, вони взагалі цим не займаються, тому їм не потрібні двері. – Відповіла я.
В цей час Цариця когось вигнала з хатини. Вигнані із сльозами пішли просити притулку в інших будинках, але всі їм відмовляли. Нарешті вони десь напросилися і насилу розмістилися в якомусь далеко від річки, майже з краю поселення, будинку.
А нам Цариця великодушним жестом показала дорогу у всередину цієї хатини, яку відібрала тільки що:
- Можете тут зупинитися, в найбільшому з будинків, о, мої Великі Боги!
Ми розмістилися в хатині, залишивши чергового біля входу зовні і по черзі міняючись. Ми не могли нікому довіряти. І всю ніч були напоготові.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85495281219482 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …