Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 45326, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '44.202.128.177')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ГОЛОДОМОР. 37. Віщий сон.

© Анатолій, 16-11-2017
ГОЛОДОМОР.
В-13.      (Стаття №37).  37. ВІЩИЙ СОН.
      У попередніх рядках я писав про сни, які мають пряме відношення до голодомору.  Про такий віщий сон, який мені снився в недалекому минулому, я хочу Вам розказати.
     1).  Сонячний день.  Луг.  Пахощі аромату цвітіння квітів, розносяться і приваблюють до ніжних своїх квіткових сердечок, залучають своїм нектаром, всю літаючу живність: бджіл, джмелів і різних мошок. Неповторна і царствена краса луга вражає своєю величчю, свіжим ароматним повітрям і відчуттям свободи пташиного польоту в піднебесних далях.  Чисте блакитне небо без єдиної хмари захоплює мою свідомість і притягує в небесні простори.  Хочеться злетіти, як птах, і летіти, летіти в далекі далі, де кінчається небо, за яким починається невідомість.
     Весь луг, куди тільки я не подивлюся, покритий молодою зеленою травою.  Зрідка на лузі ростуть невеликі, невідомі для мене, кущі.  З лівого боку від мене, покрила золотистим кольором землю зріла пшениця.  А вище над нею видно блакитне, синє небо.  Це бачення мені нагадало колір прапора вільної, квітучої моєї України.  У траві копошаться миші, різнокольорові ящірки, різні жуки, мурашки і невідомі мені комахи.  А з правого боку від мене видно річку.  На її берегах ростуть великі верби.  Їх гіллясті гілки легко колишуться від вітру, звисаючи гірляндами до води.  Маленькі хвилі річки іскряться від сонячних променів.  Поверхня води, як би, іскриться маленькими ліхтариками-вогниками.  Вони, обмінюючись з сусідніми крихітними світильниками своєю грайливістю, хваляться подругам своею неповторною красою.  Господи!  Яка краса!  Хто створив це диво?
     2).  Попереду мене по лузі невелика слабо протоптана стежка.  Вона веде в далекі далі, і закінчується десь там, попереду мене, далеко,  під небесами.  Я дивився на цю стежку, дивився вдалину в те місце, де вона повинна закінчитися, і мені, чомусь, не хотілося по ній йти.  Почуття якогось страху долало мою свідомість.  Боязнь і невідомість, що чекала мене попереду, не давали мені можливість рухатися.  Я не міг зробити рух вперед, не міг йти по стежці вдалину, не міг іти туди, куди вела ця стежка.  Там, де далеко повинна була закінчитися ця стежка, високо над стежкою на всю небесну широчінь, я побачив сяйво чистого белопрозрачного світла.  На цьому тлі сяяв великий величний біловогненний хрест.  Вогненні промені виходили від іскристого хреста в різні боки.  Їх сяйво переливалося, іскрилося, створюючи чарівну і величну картину.  Я стояв, дивився на вихідні з хреста сяючі промені, боячись поворухнутися.  Я знав, що мені потрібно йти далі по цій стежці, але ноги мої омертвіли і я не міг їх змусити рухатися.
     3).  «Йди», - сказав ВІН.
     Не усвідомлюючи того, кому належить голос, я без зусиль підкорився йому, зробив вільно перший крок, і пішов.
    Я відчував себе вільно і більше не боявся.  Я йшов сміливо по стежці в сторону сяючого хреста.  Хрест, як би, притягував мене до себе, залучав в своє казкове царство своїм чистим сяйвом.  Мене більше не долав страх.  Якась сила тягла, несла мене туди, де повинна закінчитися ця стежка.  Я йшов туди, де там, далеко, сяяв величний казковий сяючий хрест на тлі білого полум'яніючого світла.  Я, як би знав, що в кінці цієї стежки знаходиться таємниця, про яку я повинен буду сьогодні дізнатися.  Вдалині, в кінці моєї стежки, я побачив чорну пляму.  Коли я підійшов ближче, чорна пляма придбала форму, в якій проглядався чорний похмурий паркан і в його середині, чорні високі ворота.  Стежка, по якій я йшов, закінчилася тут же, у темних воріт.  Далі я не міг йти. Попереду стояв чорний паркан.  Мені було не знайоме це місце.  Я не знав, куди мені далі потрібно було йти, і що я повинен був робити.  Я стояв, дивився на похмурий паркан і на ворота, через які, мабуть, я повинен буду увійти всередину.  Я чекав, і не розумів;  що це за місце, навіщо я сюди прийшов, і що мене чекає там всередині, за цим темним парканом.
     4).  «Йди», - сказав ВІН.
     Поруч зі мною нікого не було.  І я не бачив того, хто мені сказав слово «йди».  Я тільки чув ЙОГО наполегливий голос, якому не можна було не підкоритися.
     Паркан, як туман, повільно почав розсіюватися.  Темний паркан з часом посвітлів. Бачення паркана і темного туману повільно почало зникати.  Переді мною була стежка, по якій я пішов далі.  Я йшов і думав, куди веде ця стежка, і що мене чекає в кінці цієї стежки?  Але це мене не дуже турбувало.  Я був спокійний і довіряв ЙОМУ, голосу, який я тільки що чув.  У ці хвилини я усвідомлював, що то місце, куди ВІН мене веде, потрібно не ЙОМУ, а мені.  І я йшов далі.  Стежка, по якій я продовжив свій рух, перетворилася в темний і похмурий тунель.  В кінці тунелю височіла темна гора.
    5).  «Дивись», - сказав ВІН.
    Я підійшов ближче, щоб розглянути цю темну чорну гору.  Гора, раптом, заворушилася.  Мене охопив жахливий страх.  По моєму тілу побігли мурашки.  Тіло тряслося, тремтіло.  Серце калатало так сильно, що готово було вискочити з моїх грудей.  Я знову подивився на гору, і зрозумів;  це була гора мертвих людських тіл.
  6).  «Не бійся», - сказав ВІН.
    Після почутих слів я відчув внутрішній спокій і умиротворення.  Я більше не боявся і не дивився на гору людських тіл зі страхом.  Раптом я помітив, що людські тіла почали ворушитися.  Все чіткіше і чіткіше проявлялися їх обриси.  У цій горі людських тіл я почав розрізняти, людей похилого віку, чоловіків, жінок. дітей, юнаків та маленьких, маленьких дітей.  Худі їх тіла були покриті прозорою шкірою, через яку видно було кістки.  Незрозуміле велике почуття жалю до цих мертвих тіл, які колись були живими людьми, здолало мою свідомість.  Воно, як електричним струмом, пройшло через все моє тіло і злилося воєдино з болем цих померлих людей.  Тіла лежали один на одному, як попало.  Кров просочувалася з мертвих людських тіл, стікала до основи гори, збиралася в струмочок, і текла в бік річки.
   7).  «Дивись і запам'ятовуй», - знову сказав мені ГОЛОС.
    З нутрі, навалених один на одного людських тіл, чути було голоси.  Гучні крики про допомогу, стогони, що свідчать про катування і нестерпне горе цих людей можна почути тільки від людей, які відчувають нестерпний біль.  Були чутні прохання слабких дитячих голосів, звернених до своїх мам: «Мама-а, їсти хочу, ма-ма-а!».  Голоси більш дорослих людей, які були ближче до мене, а також тих, які перебували десь дальше, то стихаючи то зі зростаючою силою, благая про допомогу, кого-то проклинали, а також гучними і тихими голосами просили невидимих сил про свою смерть.  Вони когось благали, щоб їм не робили боляче і, що б їх не катували.  Не можна було з байдужістю, спокійно слухати ці численні голоси померлих людей, які були пронизані стражданням і проханнями: «Господи, помилуй і прости ...», «Врятуйте їх», «Даруйте, хоча б, маленьких дітей», «Вбивці, та будьте ви  прокляті! ».  Все це змішалося, переплелося, і не можна було визначити, скільки людських тіл в цій чорній горі, і хто з цих померлих людей про що просить.
     Людські тіла ворушилися, вібрували, деякі тіла намагалися піднятися, стати на ноги, але для цього у них не вистачало сил, вони падали на своїх товаришів зі стогоном і з болем в голосі.  Мені дуже хотілося надати допомогу цим нещасним, знайомим і не відомим мені, людям.  Але я знав, що цим мертвим тілам уже нічим не можна було допомогти.  Я стояв, дивився на цю масу людських тіл.  Страх знову паралізував моє тіло.  Що було далі, я не можу пригадати.  Мабуть, я втратив свідомість.  Мене до тями привів все той же голос.
     8).  «Це жертви голодомору.  Розкажи всім, що бачив.  Нехай всі знають ».
   Я хотів подивитися на того, хто мені казав ці слова і кому належав цей голос.  Але навколо мене нікого не було.  Хто ВІН, той, що говорить чоловічим голосом і який привів мене сюди, в це місце?  Цього я не знаю.  На останніх словах, сказаних НИМ, ВІН мене несподівано залишив, пішов, вважаю, що не назавжди.  Бо ЙОГО присутність і ЙОГО допомогу, я відчуваю, і до цього дня.
    9).  Я продовжував дивитися на мертві тіла.  Гора людських тіл почала згасати.  Вона все далі і далі віддалялася від мене в глибини небесного простору.  Вібруюче світло почало бліднути, втрачати свою силу.  Велика різнобарвна веселка простяглася півколом від сходу до заходу.  Друга веселка своїми красками прикрасила небо від півночі до півдня.  З двох веселок утворився хрест, який оточив весь небесний простір.  Поступово хрест з веселок почав бліднути, розсіюватися і зник остаточно.
   Там, далеко, де тільки що була гора людських тіл, небо стало безбарвним.  Настав моторошний стан пітьми.  Я стояв перед великим, темним екраном невідомості.  Біля мене нікого не було.  Я був один.  У мене не було сил ворушитися, рухатися, озирнутися назад.  Те, що було перед моїми очима кілька хвилин тому, перетворилося в непроглядну темряву.  Я нічого не бачив.  Я ще більше злякався.  Мені було страшно і самотньо стояти на цьому місці.  Тут я бачив смерть своїх родичів, бачив голодну смерть жителів мого села, які померли під час голодомору.  Я бачив кров.  Я чув, як плакали маленькі діти, плакали і кликали на допомогу своїх мам дитячими голосами: «Мама-а-а».
     10).  Страх від побаченого позбавив мене сил.  Бачення сну припинилося.  Сон закінчився.  Я прокинувся.  Тіло моє тремтіло.  Воно було облито холодним потом.  Серце моє калатало з такою силою, що могли полопати вушні перетинки.  У мене було відчуття, що я помер або вмираю.
   «Господи, де я?», - подумав я.  І раптом я усвідомив, що находюсь дома.  Мене охопило радісне почуття: «Я живий, я живий, я вдома».  Те, що я тільки що бачив, - це був лише тільки сон.  Дії мого сновидіння чітко пронеслися в моїй свідомості.  «Господи, що це було?» - подумав я.  Коли мій стан заспокоївся, і я відновив здатність мислити, я ще раз згадав весь сон, з початку і до його кінця.  Згадав і запам'ятав ЙОГО останні слова:
    11).  «Це жертви голодомору.  Розкажи всім, що бачив.  Нехай всі знають ».
   І я, слідуючи повчанням ГОЛОСА, вирішив розповісти Вам правду про український голодомор: про голодні вмирання людей,  розповісти Вам, як вмирали жителі мого села, розповісти все, що мені було розказано свідками голодомору, щоб не тільки я, але і Ви знали, пам'ятали, і передали знання про трагічні дні голодомору своїм дітям.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.70189094543457 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …