Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43639, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.140.198.43')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ГОЛОДОМОР. 9. Скотомогильник.

© Анатолій, 24-11-2016
СКОТОМОГИЛЬНИК.
Шановний читач! Вам хочу розповісти про те, що в моєму селі люди їли в рік голодомору. Вважаю, поїдання людьми дерма відбувалося не тільки в нашій місцевості, але і в інших населених пунктах нашої України. Ця стаття, якщо її можна так назвати, не для людей зі слабкими нервами.
    У попередніх рядках багато разів говорилося про психологічний стан сільського населення під час голодомору. Ми не хотіли б це повторювати, але доведеться. Навесні 1933 року у жителів мого села створилася ситуація: або людина помре з голоду, або, щоб вижити, вона повинен їсти все, що можна розжувати. Багато хто так і робив.
    В колгоспі була тваринницька ферма. Для худоби сіна було приготовлено мало. До весни його не вистачило. Тварини, що перебували на колгоспній фермі, дохли від недостатньої кількості харчування. На полі за селом була викопана яма. Її називали скотомогильник. В яму скидали трупи дохлих тварин. Деякі жителі села, щоб не померти з голоду, приходили до скотомогильника, обрізали протухле м'ясо тварин і несли додому. Вдома м'ясо мили, полоскали і на вогні готували їжу для себе і для всієї сім'ї. Ви можете собі уявити вариво з зіпсованого м'яса померлих тварин? Так, важко це уявити. Не потрібно навіть уявляти це. Досить прочитати ці рядки, і вони приведуть ваше тіло в тремтіння і викличуть симптоми нудоти.
    Про приготуванні м'яса померлих тварин голодними людьми розповідали мені наші сусіди, які були свідками того часу, а також про це мені розповідала моя мама. Вона називала імена сусідів, які в мішках приносили зі скотомогильника слизьке, зіпсоване м'ясо померлих тварин, щоб з нього приготувати їжу. З етичних причин я не називаю імен цих людей.
    Через деякий час керівникам колгоспу повідомили, що люди харчуються м'ясом із скотомогильника. В цілях запобігання захворювань, померлих тварин пересипали хлоркою. Після цього нічні вилазки людей на скотомогильник припинилися.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0847160816193 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …