Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41399, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.136.154.103')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Літературна публіцистика

«У цій країні… / В этой стране…», -- з підтекстом…

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 19-08-2015
      – Ти ба!.. «У цій країні». Ти дивись! «У цій країні». Гм! Обікрали?.. Ну і правильно зробили. Бо ти ж відчуваєш себе не у своїй країні, а «в цій країні». А он той – «в етой странє». Він відчуває себе не у своєй странє, а в «етой странє», тому що, бачте, торговий кіоск прибрали. А коли ти  незаконно його туди ставив, ти мантру «в етой странє» не повторював?!. – неначе сам собі, хоча і на публіку – теж, обурювався Іван Тарасович, зазираючи до якоїсь статті у  газеті.      
      Відтак з якоюсь огидою кинув її під ноги і заходився чавити чоботом. – Під час Другої світової війни доля мене, ще підлітка, визначила бути остарбайтером у Німеччині. Так там я ніколи не чув, щоб німці обурювалися на адресу своєї країни так: «In diesem Land».  Значно пізніше, уже в іншій іпостасі, я гостював у Франції. І там не чув я такого:    «Dans ce pays», тобто «у цій країні» з явним підтекстом зневаги, неприхованої цинічної зневаги!.. А чого ж ви у ній живете? Ах, біднесенькі, «у цій країні» вас обкрадають? Ну, певно, було що… Вибачайте, що таке з язика зіскочило. А з вашого хіба не зіскакує оте «в етой странє»?.. Треба здогадуватися, неодноразово. То-то ж і воно. От мені цікаво було б знати: а, народившись у батьків, які споконвіку жили тут, у своїй Батьківщині, ви потім зростали, ходили до школи, закохувалися, навчалися у вишах чи починали зразу працювати «у цій країні / в етой странє», чи «у своїй країні / в своєй странє»?
     Іван Тарасович так розпалився, що продовжував звертатися до геть вже  розчавленої чоботом сторінки з газети.
     – Кого ви маєте на увазі, говорячи «ви»? – запитав я.
     – Отуди к бісам! Чи не зрозумів? А чи лише удаєш такого собі наївного?!. Маю на увазі усіх тих, хто не розуміє, що, говорячи «у цій країні», вони тим самим висловлюють неабияку зневагу і до своєї країни, і до своєї малої батьківщини, до батьків, родичів, учителів, тому що сприймають її неначе дивлячись зі сторони, відчужено. То запитати б у них: «А особисто ви яких зусиль доклали, щоб краще було у вашій же країні, у своїй країні, а не «у цій країні» чи «в етой странє»?»
    – А чому ж досі не запитували?
    – Гм!.. Слушно підковирнув мене! А що і запитаю, і запитуватиму!..
Допоможіть Івану Тарасовичу. Адже він один не встигатиме розпитувати отих «любителів цієї країни», яких, з усього видно, ще вистачає у нашій країні.
  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0272991657257 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …