Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50987
Рецензій: 95729

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 32502, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.219.112.111')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Над прірвою

© Ant.on, 17-03-2012
    Вранці - звична  історія -  ліфт не відгукнувся на виклик. Спускаюсь пішки, знизу весело цокотять підбори дитячих черевичків.
Цокіт раптово стихає і за мить - страшний,  істеричний жіночий крик:  
- Викинь, кинь негайно цю  погань – я сказала!
Перед очима розігрується ціла драма: молода жінка з силою б’є по руці дівчинку років 5. Підняті догори блакитні очі тої тихенько наповнюються слізьми.
У неї тремтить підборіддя, рука продовжує інстинктивно міцно стискати використаний шприц з відкритою голкою … Вона не розуміє, що відбувається, а кругом на сходах шприци, шприци…

    Їх тіла безпорадно лежали по периметру ліфтової площадки: хто горілиць, хто опершись спиною на стінку. На брудному, заляпаному кривавими бризками лінолеумі  безладно розкидані одноразові двохкубові шприци з залишками крові на їх стінках. Бліді обличчя, закриті  або широко розплющені непорушні очі. Хлопці і дівчата віком 15 – 16 років, зазвичай до десятка осіб. Звертатись до них в такому стані – марна справа.

     Наркозалежні… З настанням морозів підлітки просочувались з холодних вулиць і дворів в тепле приміщення нашої багатоповерхівки. Напровесні вони пропадали з поля зору, щоб знову матеріалізуватись з настанням холодів. Вони зникали і з ними, здавалося б, зникала і сама проблема. Та вона жила…

      Ця історія більш ніж півторадесятилітньої давнини  була чи не головною в житті нашого будинку  на протязі  кількох довгих років поспіль.

     Все почалося з того, коли літнім, тихим вечором, легенький протяг заніс до кухні ядучий запах ацетону, котрий згодом заповнив всю квартиру. Паркими літніми днями доводилось наглухо зачиняти вікна і те повторювалось щоденно. Спочатку здавалось,  десь там нижче, під нами, хтось затіяв безкінечний ремонт. Але те повторювалось з дня на день  на протязі тижнів і тижнів. Згодом з’ясувалось: двома поверхами нижче живе така собі бабка-кульбаба з дорослою дочкою і варять, не криючись, на очах в у сусідів, зілля, на яке, немов мухи на мед, злітались підлітки  з прилеглих будинків. Та і здалеку також, бо ж не раз і не два доводилось відповідати на запитання якогось підлітка, як пройти до нашого будинку. Спочатку дивувався: з якого то дива наш дім став таким популярним. З часом я навчився з одного погляду вирізнити наркозалежного посеред прохожого люду.

     Тож в одній з квартир нашого дому було облаштоване звичайнісіньке наркокубло. Спочатку здавалось, досить стукнути наверх у відповідну інстанцію і тема закрита. Та не так сталось, як гадалось. Бабуся, як з’ясувалось, була інвалідом і, прикриваючись якоюсь бронебійною бумаженцією, робила свою справу відкрито у цілковитій впевненості в своїй безкарності. Тож виколупати її зі своєї нірки наскоком не вийшло. Довелось вдатись до тривалої облоги.

     Спочатку на вході до під’їзду встановили металеві двері з кодовим замком, але те не допомогло, та й не могло допомогти, бо ворог діяв з середини. Потім скинулись грошима і в колисковій кімнаті під’їзду облаштували пост та й посадили в ньому консьєржок, а оскільки ефект від того був мінімальним, днями той пост підсилили парою міліцейських сержантів. Ті час від часу відловлювали пару-трійко клієнтів, кудись  їх відвозили, щоб потім знову відпустити назад у рідну стихію. І те повторювалось багато разів. Згодом той сізіфів труд усім, а в першу чергу міліціянтам, набрид, і на тому офіційна частина боротьби з наркозлочинністю благополучно скінчилась. Ми знову залишились зі своєю проблемою наодинці. То була боротьба з наслідками. На причину влада чомусь вперто закривала очі. Чомусь. Лише згодом стало зрозуміло що за тим криється. А поки наша бабуся і надалі, тихо і буденно продовжувала труїти безпечну молодь.

     В мене є сусіда. Він молодший мене років на 10, та ми з ним зійшлися на підґрунті загальної для обох пристрасті до полювання і риболовлі. Він, в ту пору, влаштувався в якусь митну контору і вже почав пожинати перші плоди з тих злачних пажитей, котрі матеріалізовувались у вигляді відкатів благородними алкогольними напоями. В епоху тотальної  підробки спиртного, коли все було завалено “паленкою” на кшталт “распутіна”, монарха“, "лжесмірноффа” і ще чимось про що  зрадлива пам'ять не залишила спомину, посидіти за столом уставленим оригінальними напоями було невтримною спокусою.

     А ще у сусіда з’явились нові важливі зв’язки у верхах, якими він дуже пишався. Одним із  потрібних людей був, з його слів, полковник, замначальника київського УБОЗу саме в питаннях боротьби з наркозлочинністю, з яким мій приятель познайомився на одному з полювань:
    - Та варто мені лишень пікнути і від старої карги місця мокрого не залишиться – закипав приятель – і ми зійшлись на тому, що при черговій зустрічі мій сусіда розповість своєму новому знайомому про нашу біду.
     - Ось побачиш, закриють нашу бабульку в буцегарню до скончанія вєка. Там дядьки серйозні…- радів своїй вигадці сусіда.

     Час минав, а приятель все не підходив, щоб порадувати мене доброю новиною, тож згодом, на черговому сеансі дегустації, я запитав того про наболіле.
   -Ну що, розмовляв зі своїм полковником?  Сусіда раптово скис і безнадійно махнув рукою.
   -Дурня то все. Знаєш, що він мені сказав? Не рипайся! Там така «криша», що тобі про неї краще і не знати, і потицяв багатозначно при цьому вказівним пальцем угору.

     Вже навіть і не пам’ятаю на якому з етапі наступив злам, бо писали ми всім: в міліцію, прокуратуру, суди, лякали всякими негараздами депутатів різного рівня і рангу і те тяглось роками. Все закінчилось якось несподівано тихо як і почалось: просто, з якоїсь пори в будинку нам на очі перестали попадатись обкурені підлітки. Все стихло… То була справжня перемога!

     А десь за місяць-другий по тому, до мене на вулиці ламким юнацьким голосом звернувся хлопчина, так добре знайомої мені зовнішності з запитанням як пройти до сусіднього будинку. Потім інший, а потім ще і ще…

      Все поверталось на круги своя… кругообіг наркоти в природі. Згодом правдами і неправдами дізнався: нашій наркодилерші впливові покровителі прикупили квартирку у сусідньому домі. Тож проблема та на щезла, вона просто відсунулась вбік… на 100 метрів.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.44187593460083 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …