Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 12293, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.83.87.94')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

Знахідка на городі

© Ручинський Олег, 05-11-2008
Автор Олег Ручинський
Редактор Таміла Тарасенко


ПРИГОДИ ДЕТЕКТИВА ЛИСА БОРИСА ТА ЙОГО ПОМІЧНИКА ПАПУГИ ГАЛАКТІОНА





Знахідка на городі

  

А може, я – Визначний Пошуковець!

Папуга Галактіон



  

Лис Борис примостився біля кухонного столу та завзято ліпив вареники.

У хатину вбіг сколошканий Папуга Галактіон:

- Знайшов! – радісно вигукнув він, стискуючи щось крильми.

- Галактіоне, - не полишаючи роботу, зауважив Лис, - ти б краще зайнявся чимось корисним.

- А може, я – Визначний Пошуковець! – Папуга, інтригуючи, поворушив крилами.

- Дивись-но, залишишся без обіду… Визначний Пошуковець!

Папуга настовбурчив пір’я:

- А я тоді не покажу свою знахідку!

- Галактіоне, припини…

- Це ж я знайшов! – заговорило пташине самолюбство: - Хочу – показую, хочу – ні!

- Досить дурно літати!

Галактіон підійшов до Лиса і повертів перед ним жовтеньким кілечком.

Лиса Бориса знахідка заінтригувала. Він витер лапи і, взявши знахідку, почав уважно розглядати:

- …Золоте кілечко, обручка, - сказав відомий детектив. – Вражаюча робота! Де ти її знайшов?

- У нашому городі, - відповів Папуга і, захихотівши, додав: - виросло…

- Яка дивна застібка у цієї обручки, - продовжував розглядати знахідку Лис, - як у браслета. Певно, вона належить птахові...

- Звісно, птахові, - зрадів Галактіон, - папуги – чудові птахи!

- Цікаво, чия вона? – задумливо промовив відомий детектив.

- Моя, звичайно, - відгукнувся Папуга, - це ж я її знайшов!

- Галактіоне, ну, як тобі не соромно! –зробив зауваження помічнику Лис Борис. – Ти ж детектив! Ти зобов’язаний розшукати господаря обручки.

- Цікаве у мене зобов’язання. І чого це я радів, коли знайшов її?

- Ти радів тому, що можеш повернути загублене законному власнику.

- Теж мені, щастя в огород привалило… І де ж його шукати – забудька? – зітхнув Папуга.

- Для початку – у «Лісовій газеті», у рубриці «Оголошення». Поглянь-но в останньому номері, він там, на столику.

Галактіон знехотя поплентався до газетного столика і, розгорнувши газету, почав голосно читати:

- Оголошення. «Скинув роги. Хто знайшов – може залишити собі». Підпис: «Благородний Олень». Справді, благородний! Може, він і мою обручку… скинув?!

- Вона не твоя, - нагадав Борис. – Читай далі.

- «Хочу стати моделлю. Вмію довго стояти на одній ніжці. Довгонога Чапля»… Теж мені, модель відшукалась, ноги в неї довгі! – Папуга крадькома глипнув на свої коротенькі лапки, потім – у настільне дзеркальце і, погладивши себе крилом по голівці, додав: - Інша справа – чубчик!

- Читай далі, «чубчику».

- «Під час подорожі над лісом зник Лебідь. Прикмети: забарвлення біле, стрункий, гарний. Особливі прикмети: на лапці золота обручка». Підпис: «Лебідонька».

- От бачиш, Галактіоне: хазяїн кільця знайшовся! – посміхнувся Борис і сховав обручку до кишені штанів.

- Але ж… тут пишуть, що він зник, - спостерігаючи за діями шефа, із гіркотою прошепотів Папуга.

- А це вже не важливо. Головне, нам відомо, чия це обручка. Певно, Лебідь загубив її, коли летів над твоїм городом. Слід зателефонувати до Служби Лісової Варти, хай оглянуть небо.

- Може, краще наліпимо вареників? – не здавався Папуга.

- І ти знову будеш скаржитися, що весь дзьоб у тісті? – посміхнувся Лис.

- Не буду! – переконливо запевнив помічник.

- Ну, й молодець. А вареники я вже майже доліпив. До речі, поки я телефонуватиму, доліпи останній…

- Знову весь дзьоб буде у тісті! – із прикрістю вигукнув Папуга.

- До речі, Борисе, - раптом його осяяло,- не забувай, в одній із пташиних прикмет йдеться про те, що птах, який загубив у небі обручку, повинен відлетіти в теплі краї чи в заморські країни… Одним словом, далеко-далеко!

- А якщо не відлетить?

- Тоді, - почухав потилицю Галактіон, - трапиться те саме, що й з обручкою – птах із неба «бам»! Давній лебединий закон.

- Ну, у вас, у птахів, і закони, - похитав головою Борис, беручи телефонну слухавку.

«Ну, я й навигадував», - подумав Папуга.

Лис набрав номер служби Лісової Варти:

- Добридень, Вас турбує Лис Борис… Дуже приємно… Погляньте, будь-ласка, чи не літає у небі над нашим лісом білий Лебідь. Без обручки на лапці… Так, звичайно, я зачекаю… Так… Так… Зрозуміло! Дякую!

Швидко поклавши слухавку, відомий детектив наказав:

- Галактику! Я візьму намет! Ти хапай свій театральний бінокль! І миттю за мною!

- До театру естради?! – радо вигукнув Галактіон. – Суперзірки приїхали?! – і, не чекаючи відповіді, він підлетів до старого комода…

- Але ж, - тут Папуга зупинився, - Борисе, а навіщо нам у театрі намет? Краще візьмемо вівсяні пластівці!

- Давай швидше, пташе, - схопивши намет, поквапив його Лис. – Схоже, Лебідь над старим танцмайданчиком кружляє!

- Там що, концерт відбудеться, на старому танцмайданчику? – відчиняючи комод, спитав Галактіон.

- А навіщо тоді бінокль? Там і так усе добре видно…

Лис не відповів. Разом із наметом він уже був за дверима. Схопивши бінокль, Галактіон заквапився слідом.

Незабаром детективи були на місці.

І дійсно, над дерев’яним помостом танцювального майданчика високо в небі кружляв великий білий птах.

- Галактіоне, глянь-но у бінокль, - Лис махнув лапою вгору, на небо, - це Лебідь?

- Він, - роздивився Папуга, - Лебідь! … Кружляє… Кружляє… Гарно кружляє… Крила навіщось склав… До нас падає…

- Натягаємо намет! Швидше! – гукнув Лис, - Будемо ловити…

- Кого?! Лебедя?! –здивовано спитав Папуга, хапаючись за край намету.



Лебідь стрімголов наближався до землі. Детективи, із натягнутим наметом, забігали по танцмайданчику.

Над самою землею Лебідь раптом розправив крила і сів поряд із ними.

- Вибачте, - ніби й нічого не трапилося, звернувся він до Лиса й Папуги, - це ви – відомі детективи?

- Ми… - розгублено кивнув Лис Борис.

- А я вас із неба побачив. Дуже радий знайомству. Я – Лебідь. А що ви тут із наметом робите? Танок Туристів розучуєте?

Лис витягнув із кишені обручку і простягнув її Лебедю:

- Це Ваше?

- Ви її знайшли! – зрадів Лебідь. – От спасибі! Це подарунок моєї Лебідоньки. Я вже другий день цю обручку розшукую. Як же я вам вдячний!

- А Ви не збиралися відлітати у теплі краї? – обережно запитав Лис.

- Та навіщо? – не зрозумів запитання Лебідь. – Наш ліс – найкращій у світі! – з гордістю додав він.

- А як же пташина прикмета? – Лис похмуро глянув на Галактіона. – А як же – птах із неба «бам»?!

- Ну, вже й пофантазувати неможна, - поквапився виправдатися Галактіон. – Може, моя фантазія про птаха, що падає з неба, стане народною творчістю!

- Зрозуміло, Галактіоне, - примружив око Борис, - зробимо так: ми з Лебедем ідемо їсти вареники, а ти займешся народною творчістю – дотанцюєш Танок Туристів!

- Ви їстимете вареники без мене?!!! – обурився Галактіон.

- Прикмета така, - посміхнувся відомий детектив, - без Папуг вареники смачніші.

Папуга розтулив дзьоб, та не знайшов слів для відповіді.

- Заспокойся, Галактику. Я пошуткував, - полякав його по плечику Борис, - Головне, що господар обручки відшукався.

І відомий детектив звернувся до Лебедя:

- Шановний Лебедю, чи не бажаєте пообідати з нами?

- Із задоволенням, - радісно відгукнувся Лебідь, - От тільки Лебідоньку попереджу…

І незабаром дружна компанія – Лис Борис, папуга Галактіон і Білий Лебідь - смакувала справжні українські вареники… Зі сметаною!


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Неперевершено

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© , 08-11-2008

Знахідка в літературі

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Чаварга, 06-11-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.7198851108551 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …